Kolm tarbekunstnikku mängivad piiri peal

Enriko Talvistu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanemuine.
Vanemuine. Foto: Margus Ansu.

Vanemuise suures majas on avanenud suurejooneline kunstinäitus, aga seekord mitte traditsiooniliste kujutava kunsti esindajate töödest, vaid hoopis tarbekunstnikeks õppinuilt.

Näituseks «Piir» on metallikunstnik Udo Vool, tekstiilikunstnik Imbi Kruuv ja klaasispetsialist Ave Avalo välja pannud hoopis joonistused.

Pole mõtet arutada, mil moel on traditsioonilistel tarbekunsti erialadel kunstiinstituudi lõpetanud kunstnikud jõudnud kunstiõpetamise alustala, joonistamise juurde, aga tegelikult ongi enamik tarbekunstnikke n-ö haridusest rikutud ja seega väga head joonistajad.

Kõik kolm – Vool, Kruuv ja Avalo – on kõrgemas kunstikoolis õppejõud, kes vääristavad joonistamist kui kunstniku alushariduse osa. Seda osa, mida arvutiasjanduse keskselt on samas koolis aastaid surutud tagaplaanile.

Joonistavad õppejõud

Osale õpilastele see meeldib, sest ei pea ju klaviatuuri ja ekraani juurest lahkuma. Osale aga tundub manuaalse raske lähenemise osakaal õppetöös liiga vähene.

Hinnangu andmine sõltub sellest, kuivõrd ühed või teised on hilisemas eduloos läbilöögivõimelised. Ise kipun arvama, et käsitööoskusi omandanud.

Aga see Vanemuise väljapanek, mis seob kolme kunstnikku Tartu kunstikoolis ja Eesti riiklikus kunstiinstituudis õpingute ning Tartu kombinaadis Ars töötamise eri aegadega, on siiski tunnustuseks meie kodulinna professionaalsete tarbekunstnike heale koolile.

Neid on siin olemas olnud ja on ka juurde tulnud, kuid kahjuks me ei näe nende erialalisi taieseid enam ülevaatenäitustel kunstisaalides, pigem märkame juhuslikke leide galeriides. Kuidagi piinlik, et nad peavad õpetajatena oma kogemusi tõestama joonistuste näitusel. Ent siit algab ju piir.

Kiire käega

Näituse üldteemaks on «Piir». See on joon, mis jookseb nende piltide vabas käekirjas. Raske oleks mul teatrikülastajale öelda, et ärge vaadake neid töid kui visandeid.


kas teate?

Näitus «Piir»
• Ave Avalo, Udo Vool ja Imbi Kruuv on Vanemuise suure maja publikugaleriisse koostanud oma töödest näituse «Piir».
• «Üle kriitilise piiri me seekord ei lähe ja piirsituatsioonidest hoidume. Meil on piiride vahel mänguruumi küllalt, kuna piirid on alati mõttelised ja nihutatavad ja asuvad seal, kus inimene arvab neid asuvat,» märgivad kunstnikud. «Ka näituses on etendust, ja pilt võib olla vaatemäng.»
• «Piiri» saab vaadata 29. septembrini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles