Kunstis osaleb lauajuppe ja kelli

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstimajas juhatas eile näituse «Keeldumised» ülespanekut Hannoverist pärit kuraator Kathrin Meyer.
Kunstimajas juhatas eile näituse «Keeldumised» ülespanekut Hannoverist pärit kuraator Kathrin Meyer. Foto: Sille Annuk

Tartu kunstimajja Vanemuise tänavalt astujat võttis neljapäeval vastu remondikraam – vanad koreda pinnaga lauajupid ootasid teisele korrusele tassimist. Südalinnas oli Y-galerii ukse ette kerkinud bus­­sipeatuse märk. Mis lahti?

Eksivad need, kes arvavad, et kultuuriministeerium on pärast Tartu kunstimuuseumi filiaalistamiskava avalikustamist asunud tegutsema sama väikelinna ülejäänud kahes tuntumas näitusekohas. Käsil oli lihtsalt kahe uue näituse ülespanek.

Nii «Keeldumised» kunstimajas kui ka «Tartust ära» kuuluvad Rael Arteli ja Kaisa Eiche juhitud nüüdiskunstifestivali programmi. See sai alguse eile õhtul väga nimeka kunstniku Marina Abramovci näituse avamisega kunstimuuseumi viltuses majas.

Kunstimajas

Väljapanekus «Keeldumised» osalevad Euroopa mitme riigi kunstnikud, ka eestlased: Barthol Lo Mejor, Andreas Bunte, Libia Castro ja Olafur Olafsson, Ruben Grilo, Jos de Gruyter ja Harald Thys, Flo Kasearu, Bernd Krauß, Eva Labotkin, Alon Levin, Olivia Plender, Laura Toots, Martijn in’t Veld ning Peter Wächtler.

Kuraatoriteks on sakslannad Ellen Blumenstein ja Kathrin Meyer ehk lühidalt The Office. Nende valimise taga on korraldajate soov ühendada kodumaist kunstielu rahvusvahelistesse võrgustikesse ja arendada kutseliste kunstnike omavahelist suhtlust.

«Keeldumised» esitleb kuraatorite selgituse kohaselt olemasolevaid ja osaliselt ka tellitud uusi töid kunstnikelt, kelle teosed proovivad lõigata risti läbi kehtivate tingimuste ning pakkuda otsese võitluse asemel võimalust eemale põigata ja kõrvale astuda.

Väljapaneku märksõnad on muu hulgas absurdne sekkumine, hoolas uurimistöö ja alternatiivsete maailmade loomine.

Eile askeldas näitusesaalis hööveldamata laudadest ker-kiva seina juures ja teistelgi kunstimaja korrustel Kathrin Meyer. Tema kaaslane ei olnud veel Tartusse saabunud.

«Ma arvan – ja nagu mulle Rael on rääkinud –, et selliseid väljapanekuid ei ole Eestis ja eriti Tartus just palju,» ütles Meyer. «Seepärast ma loodan, et see kõik pakub inimestele huvi. Siin on võimalik vaadata noorte autorite uusi teoseid.»

Mõlemad saksa kuraatorid ja ka enamik näitusel osalevaid kunstnikke on ise neil päevil Tartus.

Y-galeriis

Kõik on uus ka Y-galeriis.
Lisaks ukse juurde kõnniteele paigaldatud bussipeatuse märgile, millele on kirjutatud kohanimeks «Ära», on näituse «Tartust ära» noored kunstnikud Anna Hints, Eva Labotkin, Marja-Liisa Plats ja Toomas Thetloff täitnud galerii kõik keldrisaalid. Enamgi veel, nad on võtnud tarvitusele ka seni tarvitamata ruume.

«Me lubame vaatajale Tartust lahkumist, kuid selle asemel sulgeme ta Tartu kesklinna keldrisse. Tuleb välja, et Tartust äraminek polegi nii kerge. Pisike kunstimaailm, pisike väikeriik,» märgivad nad. «Oleme oma pingutusest hoolimata keldris kinni. Vaatame aknast igatsevalt teisi ning ootame järjekorras luba lahkuda.»

«Tartust ära» tegemisel on noortele kunstnikele olnud suureks, kuid mitte päris piisavaks abiks stipendium, 1000 eurot. Selle pani välja kunstifestivali ART IST KUKU NU UT toimkond.

Y-galerii ühes nurgas on sadakond laua- ja äratuskella, mille kogumisele aitasid kaasa kunstnike sõbrad ja tuttavad. Kellade juures saavad näitusekülastajad mõtiskleda. Näiteks sellest, kas oleks juba aeg lahkuda või et aega äraminekuks on veel palju.

«Keeldumised» avatakse kunstimajas täna kell 17. «Tartust ära» avaneb kaks tundi hiljem, kell 19. Mõlema näitusega kaasneb eesti- ja ingliskeelne kataloog. Homme kell 12 algab galeriis Noorus festivali ingliskeelne seminar kuraatorite ja kunstnike koostööst, väitlust juhib norralaste rühmitis Ytter Bergenist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles