Lasteaia kohatasu ähvardab Tartus jõudsalt kerkida

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Maarjamõisa lasteaed.
Tartu Maarjamõisa lasteaed. Foto: Sille Annuk / Postimees

Kui linnavolikogu kiidab heaks haridusosakonnas küpsenud plaani tõsta Tartu lasteaedades kohatasu, tuleb lapsevanematel suuremate väljaminekutega arvestada juba uuest aastast.

«Praegune 22,24 euro suurune kohamaks on kehtinud juba kolm aastat ja kaheksa kuud,» märkis Tartu haridusvaldkonda kureeriv abilinnapea Tiia Teppan. «Samal ajal on tuntavalt kerkinud lasteaedade majanduskulud ning ka õpetajaid tuleks vääriliselt tasustada,» lisas ta.

Nii on linna haridusosakonnas ette valmistamisel eelnõu, mis tõstab lasteaia kohamaksu 8,34 euro võrra kuus ehk tervelt 37,5 protsenti.

Et haridusosakonna plaan teoks saaks, peab kohatasu suurendamisega nõustuma ka linnavolikogu. Kava on aga alles nii värske, et see pole veel linnavalitsusestki läbi käinud, märkis Teppan.

Lasteaedadesse tagasi

Arvestades seda, et Tartus on praegu 5421 munitsipaallasteaiakohta, annaks kohamaksu kavandatud mahus kergitamine juurde 499 100 eurot aastas.

Abilinnapea kinnitusel tahab ta anda enamlaekuva summa kuni viimase sendini lasteaedadesse.

Nimetatud summast 25 protsenti on kavas suunata otseselt õppetöösse ja õppevahenditesse. «Ülejäänud 75 protsenti läheks majanduskulude ning õpetajate palgatõusu katteks,» lubas Teppan.

Igas lasteaias on kulud mõistagi erinevad. Kes teeb rohkem remonti, kellel on puudu õppevahenditest.

Haridusosakonna juhataja Riho Raave sõnul on linnal plaanis anda osa kogutavast kohamaksust lasteaedade juhatajate käsutusse, et iga lasteaed saaks ise otsustada, kas on vaja parandada ukseklaasi või osta uus külmkapp. «Praegu peavad nad lisavahendeid küsima linnavalitsuse reservist,» ütles Raave.

Õppetasust laekuvate summade kasutamise üle said lasteaiad otsustada ka varem. Masu ajal võttis linn selle raha aga endale, põhjendades, et õppevahendeid ühiste hangetena ostes saab neid odavamalt.

Teppani sõnul leidub praegu hulk lapsevanemaid, kes maksavad kohamaksu, kuid kelle lapsed tegelikult lasteaias ei käi. Ta oletas, et äkki on kohatasu selliste inimeste jaoks liiga väike ning hinnatõus paneb nad mõtlema, kas neil ikka on seda kohta vaja või loovutavad nad selle neile, kel vajadus suurem.

Haridusosakond tahab lisaks karmistada suhtumist kohamaksuvõlglastesse. Kava näeb ette, et kui vanem on võlgu vähemalt kahe kuu lasteaiamaksu, on lasteaia juhatajal võimalus aiakoha kasutamise leping ühepoolselt lõpetada.

Koostöö ettevõtetega

«See aga ei leevenda oluliselt lasteaiakohtade põuda,» tunnistas abilinnapea. Ühe lahendusena loodab Teppan koostööle eraettevõtetega, et need aitaksid linnal uusi lasteaedu rajada ning tagaksid seeläbi lasteaiakohad oma töötajatele.

Abilinnapea kinnitusel on sellisest mudelist juttu olnud juba näiteks Balti kaitsekolledžiga.

Hinnatõus
Plaanitav kohatasu muutus Tartu munitsipaallasteaedades

• Praegu 22,24 eurot kuus.
• Uue aasta 1. jaanuarist
30,58 eurot kuus.
• Hinnatõus 37,5 protsenti.
• Kohatasule lisandub toiduraha, mis on praegu keskmiselt 28 eurot kuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles