Tartus kuulutati välja parimad näidendid

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartus käib teatrifestival Draama.
Tartus käib teatrifestival Draama. Foto: Lauri Kulpsoo

Täna selgusid Tartus peetava teatrifestivali Draama raames Eesti Teatri Agentuuri 2011. aasta näidendivõistluse kuus laureaati, keda pärjati rahaliste auhindadega.

Peapreemia näidendi «Näha roosat elevanti» eest pälvis Piret Jaaks, kes on näidendivõistluste ajaloos teine esikoha võitnud naisautor, vahendas festivali turundus- ja kommunikatsioonijuht Katrin Maimik. Jaaksi sõnul jutustab tema uus näidend tänapäevase loo võimetusest leppida reaalsusega.

Näidendi pealkiri – «Näha roosat elevanti» – on väljend, mille võttis esimest korda käibele kirjanik Jack London, kes kasutas seda oma romaanis alkohoolikust meespeategelase deliiriumi iseloomustamiseks, et kirjeldada eesmärgitu elu ja armastuse ja vaeva mõttetust.

Võistluse teist kohta jagasid Jan Rahmani «Lell» ja Donald Tombergi «Andmed Liina Pihlapuust» ning kolmandana premeeriti kõrvuti Paavo Piigi näidendit «Keti lõpp» ja Kadri Noormetsa teatriteksti «Go Neo und Romantix». Välja anti ka eripreemia lühinäidendile «Puudutamata», mille autoriks Küllike Veede.

Teatri Agentuuri juhataja Ott Karulini sõnul tuleks tähele panna seda, et preemiasaajad on valdavalt uued autorid. «Agentuuri näidendivõistlustelt on varemgi tuule tiibadesse saanud mitmeid noori autoreid nagu Urmas Vadi, Jim Ashilevi ja Martin Algus ning loodetavasti see traditsioon jätkub.»

Žüriisse kuulunud Martin Algus, Urmas Lennuk (esimees), Katrin Maimik, Andres Noormets, Eeva Park, Triin Sinissaar ja Jaan Undusk veetsid oma viimased suvekuud, lugedes läbi 74 uut teatriteksti. Kuigi võistlustöid analüüsides oldi nõudlikud, nõustus žürii ühel meelel, et näidendite tehniline tase ja dialoogitunnetus oli väga hea.

Näidendivõistlusi on Eesti Teatri Agentuur (enne 2008. aastat Eesti Näitemänguagentuur) korraldanud alates 1995. aastast.


Eesti Teatri Agentuuri 2011. aasta näidendivõistluse laureaadid:

I koht (2 000 EUR) - Piret Jaaks «Näha roosat elevanti».
II koht (1 500 EUR) - Jan Rahman «Lell» ja Donald Tomberg «Andmed Liina Pihlapuust».
III koht (595 EUR) - Paavo Piik «Keti lõpp» ja Kadri Noormets «Go Neo und Romantix».

Lühinäidendi-eripreemia (200 EUR) - Küllike Veede «Puudutamata».

Võistluse auhinnafondi rahastas Eesti Kultuurkapital.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles