Kunstimuuseumi rendivaidlus venib

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linnavalitsus ja Tartu kunstimuuseum vaidlevad raeplatsi viltuse maja üürihinna tõstmise üle.
Tartu linnavalitsus ja Tartu kunstimuuseum vaidlevad raeplatsi viltuse maja üürihinna tõstmise üle. Foto: Margus Ansu

Tartu linna ja Tartu kunstimuuseumi vahel käib mõneti kummaline loid üüritõstmise vaidlus, kus kummalgi poolel napib partneri survestamiseks võimalusi, aga mõlemad saavad aru, et senises korras maja on muuseumile piduriks.

Vinduvate üürikõneluste eilne seis oli, et linn on nimetanud muuseumi uue soovitava üürihinna tuleva aasta eest, kunstimuuseum kui riigimuuseum on teinud selle kohta kultuuriministeeriumile taotluse ja saanud sealt juba 19. augustil kantsler Siim Suklese vastuse, et lisaraha pole ega tule.

Rohkem arenguid ei ole, kui välja arvata, et eile sai läbi Tartu kunstimuuseumi ja linna vahel sõlmitud viltuse maja üürilepingu tähtaeg. Ent pooled loevad lepingut nüüd tähtajatuks.

«Ja hetkel nii see seisab. Ootame nende poolt uut seisukohta,» ütles Tartu abilinnapea Argo Annuk eile.

Summad, millest jutt käib, ei ole väga suured, aga muuseumi eelarve on üldise hinnatõusu tõttu niigi pingul, seda enam, et riigilt oli korraldus hoida tuleva aasta eelarve tänavusel tasemel.

Linna esimene küsimine oleks suurendanud näitusemaja üüri 5117 euro võrra aastas, siis tegi linn mööndusi, sest maja pööning ja kelder on tegelikult kasutuskõlbmatud. Uus pakutav üüri tõus oleks 3907 eurot, aasta üür tuleks sel juhul käibemaksuta 12 451 eurot.

Akende küsimus
Annuk ütles, et neil päevil peaks saabuma hinnapakkumine näitusemaja akende kordategemiseks või vahetamiseks.

Nimelt on kunstimuuseum juba 2004. aastast saadik rääkinud, et viltuse maja akende olukord ei võimalda tagada näituseruumides stabiilset temperatuuri ja õhuniiskust, mis on kunstiteoste säilimiseks hädavajalik.

Kord on liiga kuiv, siis jälle liiga niiske.

Nagu Tartu kunstimuuseumi direktor Reet Mark sedastas, on viltuse maja praegune seisund saanud piduriks välisnäituste Tartusse toomisel.

Annuk ütles, et kui peaks selguma akende hind, oleks see uus argument üüriläbirääkimistel.

Ei mingeid äärmusi
Miks linn üldse rendihinda tõsta tahab, selle põhjenduseks ütles Annuk, et juba viis aastat kehtinud rendilepingu hinnatase ei vasta turul toimuvale, liiatigi on linnal kui omanikul vaja tagasi teenida ka hoone remondiraha.

Et üürikõnelused võiksid muuseumi viltusest majast mujale viia, on osapoolte sõnul äärmiselt ebatõenäoline.

Tartu kultuurivaldkonna abilinnapea Tiia Teppan: «See muuseum on väga heas kohas kesklinnas ja meile väga vajalik, ei ole ka teist rakendust sellele majale.

Siin kumab aga läbi sama teema mis hariduspoliitikas: riik tahab delegeerida kõik kohustused omavalitsusele, aga raha selleks ei anna.»

Mark ütles, et pahameelehoos kaalus ta ka võimalust näitusemaja kinni panna, kuid see ei tuleks kõne alla, sest külastajad võõranduksid siis muuseumist ja kaoks piletitulu.

Liiatigi keelas ministeerium sellise sammu. Mujale kolimine ei tule ka kõne alla, sest pole kuhugi kolida. Uue maja ehituse algus on tema teada aga kõige varem aastal 2019.
«Helgeid lahendusi ei oska näha,» ütles Reet Mark.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles