Tornikiivri munast koorusid ürikud

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peetri kiriku tornimunast leitud silindri avamine.
Peetri kiriku tornimunast leitud silindri avamine. Foto: Margus Ansu

Möödunud nädalal võtsid Tartu Peetri kiriku katust remontivad töömehed alla tornitipus asunud metallist muna, mis ei olnud päris tühi. Täna tehti muna lahti.

Enam kui 100 aastat Tartu kohal kõrgunud tornimunast pudenes välja veekindlalt suletud metallist silinder. Selle sees oli omakorda klaasist silinder, mille lahtisaamine nõudis vaeva, kuna kork oli hoolikalt vahaga kinni liimitud. Küünla peal soojendamise järel õnnestus silindri kaas avada.

Klaasi sisse oli pandud Peetri koguduse esimese õpetaja Wilhelm Gottfried Eisenschmidti kirjutatud saksakeelne koguduse kroonika. Lisaks sellele leidus tulevastele põlvedele tornitippu peidetud ürikus veel nimekiri koguduse liikmetega. Samuti tolleaegseid ajalehti ning ajakirju.

Peetri kirik sai valmis 1884. aastal, kuid et kogudusel nappis raha, pandi kirikule torn püsti alles 1903. aastal. Teises maailmasõjas sai kiriku torn kannatada ning vajus päris viltu. Ometi taastati see ilma tornimuna avamata.

Sel suvel vahetatakse Peetri kiriku katust ning uue katte saab ka kirikutorn. Vana torni otsas asunud muna võeti alla 23. augustil.

Parasjagu on valmimas uus metallist muna, mis tõstetakse torni tippu pärast remonti. Mida plaanib kogudus asetada uue tornikupli sisse, seda loe homsest Tartu Postimehest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles