Tartu säästab ettevõtjaid üüri tõusust

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti rahatähed
Eesti rahatähed Foto: AFP / Scanpix

Tartu linnalt äripindu rentivad 119 ettevõtjat võivad hingata pisutki kergemalt, sest ajal, mil kundesid ja käivet jääb järjest vähemaks, on linnavalitsus otsustanud neid säästa vähemalt üürihinna tõusust.


Otsus puudutab neid ettevõtjaid, kelle üürilepingusse on kirjutatud igakuine korrektsioon tarbijahinnaindeksi tõusu võrra. Näiteks Küüni 4 pesupoel oli mullu mais üürilepingu sõlmimisel üürimäär 200 krooni ruutmeetrist, nüüdseks on tarbijahinna indeksi tõus üüri kergitanud 230 kroonini.



Mitmed sarnases olukorras ettevõtted on teinud linnale pöördumise sooviga pidurdada üürihinna tõusu. Linnapea Urmas Kruuse ja abilinnapea Margus Hanson selgitasid, et otsustamise juures oli oluline moment ka erasektoris toimuva hindamisel.



Linn ei soovinud üürikliente eraettevõtjatele kaotada ning teisalt soovis linn ka oma rentnikest ettevõtjaid raskel ajal toetada. Tühjana seisvad üüripinnad ei tooks linnale mingit tulu. Hanson nimetas, et kuigi tarbijahinna­indeksi tõus oktoobris oli 0,4 protsenti, majandus ei kasvanud.



Üüride korrigeerimine on peatatud esialgu aastaks. Kui palju linnal tulu seetõttu saamata jääb, on Hansoni sõnul võimatu hinnata, selleks peaks teadma, kui palju kasvab tarbijahinnaindeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles