Venezuela rulluisutaja tegi Tartus puhta töö

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alfredo Moreno Venezuelast näitas, et finišiheitluses talle vastast ei ole.
Alfredo Moreno Venezuelast näitas, et finišiheitluses talle vastast ei ole. Foto: Kristjan Teedema

Tartu rulluisumaraton oli tänavu kahepäevane. Tavaliselt vahetult enne põhisõite peetud lastesõidud olid toodud seekord päev varasemaks, laupäevale.

Samuti sõideti laupäeval ka 1. Tartu rulluisusprint. Pühapäevaks jäid põhisõidud: 42-kilomeetrine maraton ja 21-kilomeetrine poolmaraton.
Uuendus tegi eriti rõõmu neile, kes tulid terve perega maratoni sõitma. «Väga hea, et lastesõidud eelmisele päevale viidi,» ütles Tartu Inline Teami üks vanemaid liikmeid Anatoli Sevastjanov, kelle kaks lapselast proovisid rullirajal oma võimeid.

«Varem oli nii, et algul elasid lastele kaasa ja oma sõiduks ei jõudnudki korralikult keskenduda,» lisas täispikale maratonile vanuseklassi võitu püüdma läinud Sevastjanov.

333 tulevast meistrit
5. Tartu rulluisumaratoni ajal tehtud lastesõitudel osales 333 väikest rulluisutajat. Kõige pisemad spordisõbrad läbisid 500 meetri pikkuse tillusõidu ning kooliealised lapsed 3,4-kilomeetrise minimaratoni raja.

«Väike kukkumine oli,» näitas Sevastjanovi vanem lapselaps Liana pärast minimaratoni läbimist katkist peopesa, «aga muidu läks sõit hästi.» Liana plaanis tulla esikümnesse, minimaratoni läbinud tüdrukutest oli ta seitsmes.

Rulluisusprint andis aga tõsise vihje, kes võiks pühapäevasel maratonil esimesena finišijoone ületada. Venezuelalase Alfredo Moreno võit oli niivõrd veenev, et raja ääres hakati juba meenutama aastat 2009, kui lõunaameeriklane maratoni finišisirgel pikka aega juhtinud Indrek Tobrelutsust külma rahuga mööda tuhises. Igatahes oli ta arvestatav vastane meie parimaile, Kert Keskpaigale ja Danila Ruusule.

Rulluisumaratoni rajale läks pühapäeval 1151 spordisõpra, neist 482 kell üksteist alanud poolmaratonile ja 669 täispikale distantsile.

«Arvesta, kui sa üksi minema paned, siis me sind ei toeta,» lõõpis Tartu Inline Teami üks eestvedajaid Andres Uuli  kümme minutit enne lühema maa lähet stardikoridoris poolpikutades võistkonnakaaslase kallal, «aga me võime gruppi kinni hoida.»

«Kus meie treenerid on?» jõudis ta enne teeleminekut veel hõigata, «keegi ei ütle ühtegi sõna.» Ja siis nad läksid. Kobratuni ja tagasi. Uuli jõudis paraku finišialasse tagasi varem, kui oli arvanud. «Pulsi viskas nii üles, et jube,» sõnas katkestanud mees, «eks vanust ole ka ju omajagu.»
Lühimaa lõpetas esimesena Armands Zariš Lätist.

Pinge aga alles tõusis. Kell üks asusid teele kõige tõsisemad tegijad, täispika maratoni sõitjad.
Pikale maratonile läksid tiitlit nõudlema nii mullune võitja Kert Keskpaik, esimese Tartu maratoni võitja Danila Ruusu kui favoriit ning 2009. aasta võitja Alfredo Moreno. Naiste arvestuses läks võitu kaitsma Enel Kõrva.

Kaks tundi pinget
Ligi kaks tundi põnevust pidi selgitama kõik.
Kui veerand maad sõidetud, oli eest ära saanud 13-liikmeline rühm, kus sees kõik potentsiaalsed tipukohtade nõudlejad: Moreno, Keskpaik ja Ruusu, lisaks Indrek Tobreluts ja Jaan Saks. Vahefiniši võitis Moreno.

Viimasel veerandil käis n-ö kõva paugutamine ja tundus korduvat 2009. aasta stsenaarium.
Moreno oli ületamatu ja võitis teist korda Tartu rulluisumaratoni. Teine oli Martin Thaler Austriast ja kolmas Andreas Beetschen Šveitsist. 

kas teate?

Tartu rulluisumaratoni parimad
1. Alfredo Moreno (Venezuela) 1.10.23,2
2. Martin Thaler (Austria) 1.10.23,3
3. Andreas Beetschen (Šveits) 1.10.23,4
4. Kert Keskpaik 1.10.23,6
5. Jaan Saks 1.10.23,8
Parimad naised
1. Anna Pletenetska (Ukraina, üldarvestuses 27.) 1.13.07,3
2. Enel Kõrva (37.) 1.13.19,7
3. Kadri Lehtla (46.) 1.14.31,4

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles