Nobenäpud õpivad ettevõtjaiks

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast «Käsitööga tööle» koolitust avas Kati Kibena Võru tänavas oma õmblustoa, kus ta lisaks rätsepaõmblusele müüb ka omatehtut ning laseb soovijatel oma masinaid kasutada.
Pärast «Käsitööga tööle» koolitust avas Kati Kibena Võru tänavas oma õmblustoa, kus ta lisaks rätsepaõmblusele müüb ka omatehtut ning laseb soovijatel oma masinaid kasutada. Foto: Kristjan Teedema

Eelmisel sügisel avas Kati Kibena Võru tänavas oma õmblustoa Kibekäsi, seda pärast peaaegu kahte töötuna veedetud aastat.

Olles olnud tööta juba aasta, otsustas kunagi õmblemist õppinud Kibena ühineda just käsitöölistele suunatud projektiga «Käsitööga tööle», kus näputöös osavaid haritakse nii palju, et nad oleksid võimelised oma tehtuga ka raha teenima.

Üheksa kuu jooksul õpetati tootearendust, et käsitööliste toodang oleks omanäoline nii Eestis kui Euroopas, ettevõtlust, et nad oskaksid kirjutada äriplaani, teaksid, kuidas ettevõte toimib ning kuidas seda konkurentsivõimelisena hoida, ning tutvustati, kuidas kasutada internetti oma toodetele ostjate leidmiseks.

Koolitused lõpevad

Just ettevõtluse osa oli see, mida Kibena ise kõige kõrgemalt hindab. Sellest innustununa ei ole tema õmblustoas mitte ainult rätsepaõmblus, vaid ta pakub ka lisateenuseid: vajaduse ja soovi korral võivad koduõmblejad kasutada tema õmblusmasinaid, müügil on tema enda tehtud linasest ja rahvariide-triibulisest kangast rõivad ning peagi alustab ta lõikeõpetuse koolitustega.

Projekti on lõpetanud kaks lendu ning sel sügisel võetakse veel üks, mis jääb ilmselt viimaseks. Viljandi kultuuriakadeemias töötav projektijuht keraamik Kadri Jäätma rääkis, et kahjuks ei paista praegu kusagilt ühtegi fondi, kust võiks töö jätkamiseks raha küsida.

Kui kahel eelmisel aastal on koolitusi korraldatud ka Kärdlas, siis nüüd on suurem osa Hiiumaa meistritest ära haritud, nii et projekt kolib lõpuaastaks hoopis Tallinna. Ka on sel korral õpe intensiivsem ja kava läbitakse seitsme kuuga.

Jäätma rääkis loo osavast Võru puutöömeistrist, kes oma suuna leidis sealtsamast koolituselt kaasõppijate kaudu. Nimelt on käsitöölistel vaja ka selliseid töövahendeid, mida igast käsitööpoest ei leia, kuid mida annab puidust kenasti teha: kõlasid, kaarusharke jms.

Nüüd ongi mees keskendunud just kaaskäsitööliste varustamisele ning Jäätma sõnul on tal plaanis hakata valmistama isegi kangastelgi.

Uus suund

Mitte kõik ei jää aga käsitöö juurde. Näiteks üks naisterahvas avastas koolitusel oma organiseerimisvõime ning selle asemel, et kudumise-tikkimisega raha teenida, hakkas ta hoopis üritusi korraldama.

«Käsitööga tööle» 3
• Õppetöö toimub Pärnus, Rakveres, Tartus, Viljandis, Võrus ja sellel aastal ka Tallinnas.
• Seitse kuud kestval koolitusel räägitakse käsitöölistele ettevõtlusest, tootearendusest ja tutvustatakse internetti, et nad saaksid soovi korral oma firma luua.
• Osaleda võivad töötud või vä­­hemalt poolteist aastat lapsepuhkusel olnud inimesed.
• Tartus saab koolitusele regist­­reeruda telefonil 5620 4979 või e-posti kaudu virve.tuubel@gmail.com.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles