Bussipeatuste nimemuutus tekitab segadust

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endisest Kalmistu peatusest on saanud Rahu peatus, ütleb liiklusmärk. Andmebaasides on mõlemad nimed seni käibel.
Endisest Kalmistu peatusest on saanud Rahu peatus, ütleb liiklusmärk. Andmebaasides on mõlemad nimed seni käibel. Foto: Margus Ansu

Tartu linn on varmas avalikkusele kõikvõimalikel puhkudel teateid jagama, kuid nelja bussipeatuse nimi muudeti justkui poolsalaja, sellele linlaste tähelepanu juhtimata. Tõsi, vana nimi on jäetud osaliselt käibele.

Küsija Liina Liin pärib Tartu kodulehel imestusega, miks ei ole kusagil ilmunud teavet Tartu linnaliinibusside peatuste nimede muutmise kohta. Tema tähelepanekul on viimane uuendus bussipeatuste loetelus tehtud juuni alguses.

Liin leiab, et linna pakutav teenus on poolik, kui ühistranspordi kasutajatega ei jagata infot.

Selguse huvides

Tartu ühistranspordi peaspetsialist Madis Oona selgitas, et mõne bussipeatuse nime muutmise võttis linn ette inimeste ettepanekul ja selguse huvides. Senised Kalmistu peatused Pauluse surnuaia juures kannavad nüüd nime Rahu (kesklinna suunas) ja Kabeli (Aardla tänava suunas).

Oona rääkis, et kalmistuid on linnas mitmes kandis ja Kalmistu tänav ka hoopis teises linnaosas kui Kalmistu peatus. Rahu on peatuse uueks nimeks valitud sealsamas Võru tänavaga ristuva Rahu tänava järgi, Kabeli Kabeli tänava järgi.

Lisaks sellele on senisest neljast Näituse peatusest kaks saanud nimeks Lõuna, inspiratsiooniks Lõuna tänav, mis suubub Puusepa tänavale endiste Näituse peatuste juures.

Oona ütles, et nimede muutmist alustas linn juba eelmisel sügisel, kui peatuste senisele põhinimele lisati sõiduplaanides ja Peatus.ee veebilehel sulgudes uus nimi, näiteks Kalmistu (Rahu).

Seejärel tõsteti uus nimi sulgudest välja ja vana nimi kirjutati sulgudesse. Peatus.ee lehelt saab praegu teavet nii uue kui vana nime sisestamisel, peatustes on liiklusmärkidel aga kevadest saadik üksnes uus nimi.

Kas küsija Liin kurdab põhjusega või põhjuseta? «Sellele küsimusele saab vastata jah ja ei. Pressiteadet ei ole väljastatud, selles mõttes põhjusega,» vastas Madis Oona.

Miks teadet ei läinud? «Sellele ma ei oska küll ühest vastust öelda. Peatuste nimede muutmisi on varemgi olnud, kunagi ei ole teateid tehtud. Sellist küsimust ei ole püstitunud,» kostis Oona.

Varasemad teavitushäired

Linnal oli ühistransporti puudutava teabe levitamisega raskusi ka kevadel. Linlased avastasid, et peatustes olevad bussigraafikud erinevad veebis näidatutest ja mõlemad omakorda bussijuhtide käsutuses olevatest.

Peale selle läks ametnikel mitu kuud aega, et panna peatustesse üles eelmise bussifirma GoBusi tasulise bussiinfotelefoni numbrile lisaks uue vedaja Sebe kehtiv bussiinfonumber. Seejuures ei võetud vananenud numbrit maha ega kleebitud kinni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles