Ministeerium uurib täiskasvanute oskusi

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv
Foto on illustreeriv Foto: Mihkel Maripuu

Haridus- ja teadusministeerium ning statistikaamet viivad kaheksa kuu vältel läbi õpilaste PISA uuringule sarnase küsitluse täiskasvanute seas, et testida nende teadmisi ja oskusi.

Esmaspäeval algas laiaulatuslik täiskasvanute oskusi mõõtev uuring «Tean ja oskan», mille raames saavad 13 000 inimest vanuses 16 - 65 kirja, koos palvega osaleda.

Tegemist on OECD poolt läbi viidava uuringuga, kus osaleb kokku 25 riiki, sh Austraalia, Jaapan, Kanada, Lõuna-Korea, USA, Venemaa ja enamik Euroopa Liidu riike. Kokku osaleb kogu maailmas uuringus üle 135 000 inimese, kinnitas haridus- ja teadusministeerium.

Eestis ei ole kunagi varem täiskasvanute oskusi süstemaatiliselt mõõdetud ning puudub teadmine, kui head on meie inimeste teadmised ja oskused rahvusvahelises võrdluses.

Möödunud aasta suvel viidi läbi sama uuringu prooviküsitlus, mis näitas, et oskuste mõõtmine annab haridustaseme kõrval olulist lisateavet ennustamaks erinevaid majanduslikke ja sotsiaalseid erinevusi nii riigisiseselt kui riikide vahel.

Analoogne PISA uuring viidi läbi õpilaste hulgas, kus Eestil on väga head tulemused.

Uuringu koordinaator Aune Valk avaldas lootust, et kuna meil on head PISA tulemused, üsna kõrge keskmine haridustase võrreldes paljude riikidega ning viimastel aastatel on kasvanud ka osalus täiskasvanute koolituses, siis võiks loota  häid tulemusi ka selles uuringus.

«Samas on meil kõrge töötus ja paljud inimesed töötavad ametikohtadel, milles nad ei saa oma omandatud haridust kasutada – see aga tähendab, et omandatud oskused käivad alla.»

Seetõttu on Eesti tulemust väga raske ennustada. Valgu sõnul on pingereast olulisem saada informatsiooni, kuidas inimeste oskusi arendada, kellele ja milliseid koolitusi pakkuda, kuidas haridussüsteemi efektiivsemaks muuta.

Andmekogumine algas 1. augustil ja kestab kuni tuleva aasta märtsi lõpuni. Uuringu lõplikud tulemused valmivad 2013. aasta oktoobris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles