Tartu botaanikaaed palub inimestelt kiviabi

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadised lumesulamisveed ujutasid üle Tartu botaanikaaia tiigil asuva saare. Kõrge veeseis rikkus ka tiigikallast. Selle kindlustamiseks botaanikaaed kive vajabki.
Kevadised lumesulamisveed ujutasid üle Tartu botaanikaaia tiigil asuva saare. Kõrge veeseis rikkus ka tiigikallast. Selle kindlustamiseks botaanikaaed kive vajabki. Foto: Tarmo Niitla

Kui kellelgi on Tartus või lähikonnas ära anda koorem või paar ülearuseid maakive, siis oleme väga tänulikud, rääkis Botaanikaaia Sõprade Seltsi esimees Tarmo Niitla. Esmajoones vajab botaanikaaed kive varisemisohus tiigikalda kindlustamiseks.

Erakordselt lumerohke talve järel saabus kevadel Tartu botaanikaia tiigile erakordselt kõrge veetase. Lume sulamisest tekkinud liigvesi uhtus tiigiäärset kallast sedapalju, et perv kipub varisema.

Niitla sõnul oli tiigil varem ülevoolutoru Emajõkke, kuid uue silla ehitamise käigus sai see kahjustada ning vett enam läbi ei lase. Kevadel oli veetase tiigis vaat et pool meetrit kõrgemgi kui uputavas Emajões.

Kõige enam on kahjustada saanud see kalda osa, millelt viib sild saarele. Lisaks tiigikallaste toestamisele on botaanikaaia kivivajadus tegelikult pidev, kinnitas Niitla. Ta tõi näite, et aia keskel asuva mägitaimede aia loomiseks on kive kogutud aastaid.

Headel inimestel, kel on üle parajaid maakivimürakaid, võtku ühendust Tartu Botaanikaaia Sõprade Seltsiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles