Lõuna-Eesti jäätmemajanduse tulevik läks helgemaks

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügila.
Prügila. Foto: Raigo Pajula.

Pärast hiljutist suurte prügilate sulgemist Lõuna-Eestis ning ainsa nõuetele vastava prügiladestusala kiiret täitumist näis Lõuna-Eesti jäätmemajanduse tulevik tume. Nüüd on aga jäätmemurele terendamas lahendus.

Polli Jäätmekäitluskeskuse teatel tegi keskkonnainvesteeringute keskus lõpliku otsuse kaasrahastada jäätmekäitluskeskuse rajamist Viljandimaale Polli.

Seda jäätmeprojekti on Lõuna-Eesti omavalitsuste initsiatiivil kavandatud kaua, sest see on olnud ainsaks tõsiseltvõetavaks projektiks lahendada regiooni jäätmekäitluse tulevik.

Hiljaaegu suleti ka Tartu külje all Aardlapalus asunud suur prügila ning suur osa Lõuna-Eesti jäätmetest rändab praegu Jõgevamaale Tormasse. Kuna aga Torma prügila oli mõeldud teenindama vaid Jõgevamaad, mitte tervet Lõuna-Eestit, saab see ladestusala peagi täis.

«Rõhutan, et tegemist pole prügilaga klassikalises mõttes, vaid jäätmekäitluskeskusega, kus lisaks ladestusalale toimub ka olmejäätmete mehhaniseeritud sorteerimine ja biolagunevate jäätmete käitlemine,» rääkis Polli jäätmekäitluskeskuse nõukogu esimees Rein Triisa.

Ta lisas, et enamus kogutavast prügist töödeldakse ümber jäätmekütuseks. «See, mis ei põle, liigub ladestusalale.»

Prügilal on kavas arendada välja ümbertöötlemistehas koos eraldi ladestusalaga jäätmetele, mida ei saa käidelda. Samuti eraldi biolagunevate jäätmete käitlemise keskus.

Polli jäätmekäitluskeskus on paljude osapoolte ühishuvide sulam. Projektis on osalised Tartu, Valga, Viljandi ja Võru linn ning Tartu, Võru ja Karksi vald.

Triisa hinnangul toob KIK-i otsus toetada Polli jäätmekäitluskeskuse rajamist Lõuna-Eesti rahvale pikas perspektiivis väiksemaid prügiarved ja puhtama keskkonna. Ta lisas, et uus jäätmekäitluskeskus saab olema üks kaasaegsemaid lahendusi Eesti jäätmemajanduses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles