Mehed matkavad Tallinnast Tartusse võimalikult otse

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otsetee Tallinnast Tartusse, mida matkajad püüavad võimalikult täpselt järgida.
Otsetee Tallinnast Tartusse, mida matkajad püüavad võimalikult täpselt järgida. Foto: http://otsemonid.blogspot.com/

Neli Tartu noormeest on võtnud nõuks matkata jalgsi Tallinnast Tartusse, kasutades liikumiseks kõige otsemat teed - sirgjoont. GPS-i abil püütakse kõndida nii otse kui võimalik, mis tähendab sammumist põldudel, ragistamist läbi metsade aga ka ujumist üle jõgede.

Arvatavalt kujuneb kõige raskemaks just jõgede, eriti Emajõe ületamine, sest vette ei minda just liivaranda mööda, rääkis üks ekstreemsel matkal kaasalööjatest, Anti Orgla. Rasked on kindlasti ka kuivenduskraavide ületamised, mida on metsades tegelikult päris palju, lisas ta.

Põldudel ei trambi

Linnulennult on distantsi pikkuseks 164 kilomeetrit, kuid väikeseid kursilt kõrvalekaldumisi võib ette tulla. «Üritame kellegi viljapõllul trampimist vältida nii palju kui vähegi võimalik on.»

Tartusse tahetakse jõuda kindlasti väiksema arvu kilomeetritega kui mööda Tallinna-Tartu maanteed.

Neli meest - lisaks Orglale veel Mati Allas, Marten Laur ning Arno Lauk - on kõik aktiivse elustiiliga ning tervisesporti harrastavad inimesed. Matka ühe eesmärgina nimetaski Orgla liikumise propageerimist.

Matk läheb lahti reede hommikul kell 11 Tallinnast Üksik-vahipataljoni eest, kust hakkavad kõndima kolm meest. Paari päeva möödudes liitub nendega Kosel neljas seltsiline.

Emajõelinna plaanitakse jõuda kuue päevaga, mis tähendab, et keskmiselt tuleb iga päevaga edasi jõuda 27 kilomeetrit. «Raske saab see olema, kuid raskused on selleks, et neid võita,» sõnas Orgla optimistlikult.

Põhjalik planeerimine

Orgla sõnul on seltskonna liikmed käinud matkamas varemgi, kuid sellise otsekõnnaku idee saadi tuttavatelt, kes kõndisid aasta tagasi Aegviidust GPS-seadme abil otse Tallinna-Tartu maanteele Anna bensiinijaamani.

Marsruutidena olid kaalumisel ka Riia-Tartu ning Pärnu-Tartu teed, kuid kuna kõigi nelja maakodud jäävad üsna Tallinna-Tartu trassi lähedusse ning retk tõotab tulla väga raske, otsustati matkata just kõnealusel kursil.

Alguses on plaanis kaasa võtta kolme päeva söögivaru. Kosel on plaanis käia poes, et toiduvarusid täiendada. Looduse peale lootma ei jääda. «Keegi meist jahimees ei ole aga kui kena mustikamets tee peale satub, siis ära ei ütle,» tõdes Orgla.

Nimekiri rännakuks vajalikest asjadest, alates korralikest sokkidest ja talgist, lõpetades kompassiga, sai päris pikk. Jalad tuleb hoida kuivad, see on peamine, teavad mehed.

Hädavajadusel palutakse abi ka marsruudi äärde jäävatelt tuttavatelt.

Puhast vett

Matkasellid loodavad, et nende teele jäävad majaomanikud suhtuvad nende ettevõtmisse mõistvalt ning ei püüa eravaldusesse tungijaid tulistada ega koeri kallale ässitada. Headelt inimestelt loodavad nad saada puhast vett nii joomiseks kui toiduvalmistamiseks.

Tartus loodavad mehed olla 3. augustil. Tempot sunnib hoidma ning ligikaudu 30 kilomeetrit päevas rändama seegi asjaolu, et ühel neist on 4. augustiks paika pandud hambaarstiaeg.

Matkajate ettevalmistuse kohta saab lähemalt lugeda siit!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles