Kinnisvaraturul jääb uusarendustest tühimik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalleim korter müüdi augustis Tallinnas 460 000 euroga. Pilt on illustratiivne.
Kalleim korter müüdi augustis Tallinnas 460 000 euroga. Pilt on illustratiivne. Foto: Kristjan Teedema

Tartu kinnisvaraturg liigub uusarenduste tühimiku poole, sest mullu alustatu on praeguseks enamjaolt müüdud ning uusi ehitisi pole peale tulemas enne aasta lõppu või uue algust. Nõudlust jagub, kuid ostjad on äärmiselt hinnatundlikud.

«Peagi ei olegi eriti midagi pakkuda: 2010. aasta üksikud arendused on praktiliselt müüdud ja need, mida ehitatakse, valmi­­vad uuel aastal,» ütles kinnisvarabüroo Uus Maa Tartu müügijuht Kristi Väljaots. «Taht­­jaid oleks, aga valikut pole.»

Väljaots nentis, et nõudlus uute korterite järele on äärmisel hinnatundlik. «Inimesed ei taha korterit iga hinnaga, vaid soodsalt, masuaegsete hindadega,» selgitas ta. See on ka põhjus, miks  arendajad on ettevaatlikud ja paljud on sellesse suvesse planeeritud ehitused edasi lükanud, kuigi eelmise aasta plaanide järgi võis tänavu suvel oodata ehitusrallit.

Suletud ring

Ehitushindade kallinemine on Väljaotsa sõnul arendajate riske veelgi suurendanud. «Arendajate kulutused on kasvanud, kuid korterite hinnad pole tõusnud ja ei tõuse ka arvatavasti eriliselt,» rääkis ta.

Kaanon Kinnisvara juhatuse liige Toomas Mustimets nentis, et arendajatele on praegu eriti pangalaenuga uute korterite ehitamine riskantne. «Asi on ju selles, et kui arendaja teeb pangalaenuga elamu valmis ja ta ei suuda seda mingil põhjusel piisavalt kiiresti maha müüa, on ühel hetkel need asjad jälle kohtutäituri käes ja pank võtab üle,» selgitas ta.

Nõudlust võib Mustimetsa sõnul olla, kuid see ei ole nii suur, et õigustaks arendajaid riskima. Seetõttu võib peagi tekkida tühimik ja vaikelu Tartu kinnisvaraturul uusarenduste poolest: arendajad ei riski ehitada sellise hinnaga, millega korterisoovijad neid osta tahavad.

«Suletud ring: arendajad ei ehita, sest nad kardavad kahjumisse jääda. Ostjatel pole millegi hulgast valida, sest nende soovitud hind ei vasta arendajate ootustele,» lausus ta.

Domus Kinnisvara hindamisvaldkonna juhi Kristjan Grossi sõnul tuginebki eelmise aasta uusarenduste edu sellele, et arendajad suutsid tänu madalatele ehitushindadele pakkuda ostjatele vastuvõetava hinnaga kortereid.

«Näiteks Puupilli tänavale sai korteri sama hinnaga, mis maksab üks Annelinna paneelmaja tüüpkorter. Ida tänava korterid olid küll kallimad, kuid seal on jälle infrastruktuur parem,» märkis Gross. Lisaks olid mullused ühed esimesed arendused pärast kriisiaegset vaikust.

Kas või kohe oleks aga Grossi sõnul müügiks pakkuda buumiaegseid kortereid, kuid neid ei taheta. 4-5 aasta eest ehitatud korterid on tema selgitusel ostjate silmis juba moraalselt vananenud ja nende garantiiaeg lõppenud.

«Pigem tahetakse täiesti uut ja natuke eripärasemat korterit kui buumiaegsed tüüpkorterid,» märkis ta. Oluline on ka asukoht: eelistatakse kesklinna piirkonda.

Nõudlust uute korterite järele hoiab Domus Kinnisvara Tartu büroo juhataja Marge Tõnnise sõnul inimeste loomulik elukulg: kolimine, töö- ja elukohavahetus, pere suurenemine ja nõnda edasi. Ühte kindlat rühma nende seas, kes just uut elamist tahavad, Tõnnise sõnul ei ole.

Laiemalt on tegemist keskmisest suurema ja stabiilse sissetulekuga inimestega, kel on vaba raha või kes usuvad, et saavad laenuga hakkama. Näitena tõi Tõnnis IT-sektori inimesed, arstid ja ülikoolitöötajad.

On julgeid

Tuleva aasta esimesel poolel on Tartus oodata üksikute uute elamispindade valmimist, näiteks on praegu taastamisel maja Vallikraavi tänaval, augustis alustatakse kortermaja ehitamist Raatuse tänavale.

«Mina ei karda midagi või ei tunne, et ma väga suuri riske võtaks,» ütles Raatuse tänaval kortermaja arendava Sõbra Kinnisvara juhatuse liige Ergo Mõttus. «Tuleb tegutseda kesklinnas, mõelda kõik viimase detailini läbi ja siis ei ole põhjust karta,» lisas ta.

Julgust andis Mõttuse sõnul ka nende firma uusarendus Selleri tänaval Supilinnas, see müüdi eelmisel aastal maha kuu ajaga ja kõrgemate hindadega, kui firma prognoosis.

«Riske oleme hajutanud sellega, et pole ahnitsenud palju objekte kokku, vaid teeme ühe-kahe kaupa. Kui üks arendus saab valmis, siis võtame järgmise ette.

Lisaks on firmal üürikortereid, millest saab ka vajaduse korral arendamiseks võetud laenu teenindada, kui korterite müümine peaks planeeritust kauem aega võtma,» rääkis Mõttus.
14 korteri ja kahe äripinnaga maja saab Raatuse tänaval valmis uue aasta kevadel.


kas teate?

Valik eelmise aasta arenduste hindu
• Ida tn – 900–1100 eurot m2
• Puupilli tn – pisut üle 600
euro m2
• Kulli tn – 1100–1300 eurot m2
• Oa tn – 1100–1200 eurot m2
Allikas: Domus Kinnisvara

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles