Pulmadele järgneb draama või farss

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitlejannasid mängivad näitlejannad Marika Barabanštšikova ja Inga Allik (taga) lõpetavad lavastuses «Pulmatrall» rivaalitseva vestluse suvelavastustest mehise kaklusega.
Näitlejannasid mängivad näitlejannad Marika Barabanštšikova ja Inga Allik (taga) lõpetavad lavastuses «Pulmatrall» rivaalitseva vestluse suvelavastustest mehise kaklusega. Foto: Kristjan Teedema

Suvelavastuse näitlejad viskavad nalja suvelavastuse näitlejate üle, ja mitte ainult – pilkeid lendab muudegi meie elu avalduste pihta, kuigi pealkirjaks on «Pulmatrall» ning vaatajate ees on mitmeid pruute ja peiusid.



Aapo Ilves on draamaloomingu eest pälvinud ametlikku tunnustust. Tema esimesed kolm näidendit ehk Räpina triloogia, mille lavastas 2002−2004 vabas õhus Raivo Adlas, tõi talle auhinna «Põlvamaa turismi sõber».

Ta on hiljemgi näitemänge kirjutanud Lõuna-Eestis suviti lageda taeva all mängimiseks. Mullu etendas tema «Puuti/Laata» Hansahoovi teater, nüüd tõi seesama teatrikompanii vaatajate ette «Pulmatralli», mis on mu meelest Aapo Ilvese senise draamaloomingu parim saavutus.

Pulmad ja teater

Lavastaja Kalju Komissarov on lasknud autori naljadel, millest paljud ei sobi lastel kuulata, omasoodu toimida. Lavastusele annab tiivad pulmade ja teatri viljakas paaritamine. Näitlejad mängivad näitlevaid näitlejaid, pulmadele järgneb draama või farss.

Kuu enne «Pulmatralli» esietendas Hansahoovi teater Ardi Liivese komöödia «Mees kirjus ülikonnas». Eero Spriit on pannud näitlejad vaatajate ette armukolmnurgas avanevaid truuduse ja truudusetuse suhteid mängima.

«Mees...» on keskmiselt hall ning on jätnud Hansahoovis jante vaatama harjunud publiku jahedaks. Seda juba ette aimates on koostatud mänguplaan nõnda, et kirjus ülikonnas meest saab sel suvel vaadata veel vaid kahel korral.

Seevastu «Pulmatralli» näitlejatele tuleb kaasa tunda: etendusi koos esietendusega Hansahoovis on 20 ja vaheldumisi nendega Pärnu kuursaalis 10.

Keegi ei lahku lavalt

Aga küllap nad vastu peavad. Sest nad on ju vaatajate ees suvel higi valamisega harjunud, nagu ka nende kolleegid.

Nii näiteks viib Komöödiateater lavastust «Palun lahkuge lavalt!», milles samuti vaatluse all näitlejate elu (autor John Chapman, lavastaja Ago-Endrik Kerge), juulis 20 vabaõhulavale. Ja keegi ei lahku lavalt!

«Pulmatrall»
• Hansahoovi teater esietendas Hansahoovis (Aleksandri 46) 7. juulil Aapo Ilvese «Pulmatralli», mille lavastas Kalju Komissarov.
• Mängivad Margus Jaanovits, Liina Tennosaar, Egon Nuter (pildil), Inga Allik, Marika Barabanštšikova, Peeter Piiri, Irina Võsaste, Meelis Hansing, Vladimir Karjalainen jt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles