Tartu Hansapäevade ajal avab esmakordselt väravad Teaduslinn ja Raualinn

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartus toimuvad hansapäevad
Tartus toimuvad hansapäevad Foto: Sille Annuk

2011. aasta Tartu hansapäevade ajal avavad esimest korda oma väravad Teaduslinn ja Raualinn

22.−24. juulini tegutsevad linnas erinevad õpitoad, toimuvad mängud ja retked Toomel ning toimub palju muud põnevat.

Toomemägi on juba ammustest aegadest olnud tihedalt seotud Tartu ülikooli ja teaduse tegemisega: siia rajati 19. sajandi alguses ülikooli raamatukogu, tähetorn, vana anatoomikum ja kliinikud, rootsi ajal asus Toomemäe nõlval ka ülikooli esimene peahoone. Tänavuste Hansapäevade ajal ülikooli ajaloolistes hoonetes ning pargis laiuva Teaduslinna teema on «Maa ja ilma mõõtmine».

Teaduslinn on avatud 22. ja 23. juulil kell 11.45 – 19 ning 24. juulil kell 11.45 – 15. Linna keskväljak asub Tartu Ülikooli ühe rajaja, Johan Skytte monumendi juures. Kolme päeva jooksul tegutsevad erinevad õpitoad, toimuvad mängud ja retked Toomel ning leiavad aset mitmesugused teised huvitavad tegevused. Kavast leiab ligi 80 üritust ning kõik toimuv on tasuta.

Hansapäevade ajal on ka tavalisest kauem avatud Toomel asuvad ülikooli muuseumid: TÜ ajaloo muuseum toomkirikus, vana anatoomikum, tähetorn ja toomkiriku vaateplatvormid on reedel ja laupäeval avatud 10–19, pühapäeval on TÜ ajaloo muuseum toomkirikus ja vana anatoomikum avatud 10–17, tähetorn 10–18 ning toomkiriku tornid 10–19. Piletid ekspositsioonide külastamiseks on müügil muuseumide kassades.

Teaduslinna korraldab Tartu Ülikooli ajaloo muuseum koostöös Eesti maanteemuuseumi, Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi, Enriko Talvistu, Hugo Treffneri Gümnaasiumi õpilaste, Tartu keskkonnahariduse keskuse, Tartu tähetorni astronoomiaringi, Tartu Ülikooli anatoomia instituudi füüsilise antropoloogia keskuse, Tartu Ülikooli arheoloogide ja geograafide, Tartu Ülikooli Eesti geenivaramu, Tartu Ülikooli loodusmuuseumi ja Tartu Ülikooli teaduskooliga.

Tartu kesklinnas oma uksed Raualinn. Raualinnas on võimalik näha sõidukinäitust, mis jalutab läbi ajaloo ja eksponeerib erinevate ajastute sõiduriistu – vanaautosid, busse, mootorrattaid, võidusõiduautosid ja palju muudki.
 
Raualinnas saab pilgu peale visata ka militaartehnikale, samuti on võimalik erinevates mängudes ja võistlustes kaasa lüüa. Tule ja proovi oma kätt näiteks seifi avamises, hobuseraua täpsusviskes ja tabalukkude teatevõistluses.

Raualinn asub Tasku keskuse, Ahhaa keskuse, Aura keskuse ja Zeppelini vahelisel alal. Linn sünnibki nende keskuse koostööna.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles