Maarja kiriku konkursi võitis KOKO Arhitektid

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maarja kiriku sisearhitektuurikonkursi võidu eest võtsid õnnitlusi vastu Raili Paling (vasakult), Liis Lindvere, Lea Laidra, Karis Kahr ja Raivo Kotov arhitektuuribüroost KOKO Arhitektid.
Maarja kiriku sisearhitektuurikonkursi võidu eest võtsid õnnitlusi vastu Raili Paling (vasakult), Liis Lindvere, Lea Laidra, Karis Kahr ja Raivo Kotov arhitektuuribüroost KOKO Arhitektid. Foto: Mari Paenurm

Tartu Maarja kiriku taastamise arhitektuurivõistluse žürii kuulutas võitjaks arhitektuuribüroo KOKO Arhitektid ideekavandi märgusõnaga «Noa».


«Noa» pakkus ideena välja kirikusaali tõstmist nii, et selle põranda tasapind jääb akende alumise servaga samale joonele ja võimaldab nii akendest parimat vaadet. Saali alla on süvendatud terve korrus koguduse ruumidele. Tõstetud saal on seintest külglöövide jagu lahti, tekitades istujates Noa laevaga sõitmise tunde.

Kirikusse pääseb viiest uksest: peasissepääs, raamatukogu sissepääs, pääsud külglöövidesse ning keldris asuvasse puhkeruumi. Kirikusaali saab siseneda traditsiooniliselt piki kesktelge. Saali pääseb kõrgemale tõusvat laia treppi mööda, mida võiks pidada ka viiteks metropolide suurkirikutele.

Kõrge tase

Kirikusaali lage ilmestavad lahtivõetud katusekonstruktsioon ning moodsad lühtrid. Altariosa tõstetakse poodiumile ja seda valgustab ülalt suur katuseaken. Altari tagasein on lahendatud klaasist vaheseintega, millest on välja lõigatud rist. Võidutöö autoriteks on Liis Lindvere, Raili Paling, Lea Laidra, Karis Kahr, Indrek Mitt ja Raivo Kotov arhitektuuribüroost KOKO Arhitektid.

Maarja koguduse õpetaja Peeter Paenurme sõnul hindas žürii tööde taset väga kõrgeks ja rõõmustavaks, kuid võidutöö puhul oli otsus üsna üksmeelne.

«See kavand täitis kõige paremini meie seatud kriteeriumid. Säilis hästi ruumi tervik ehk suur saali maht. Samas oli sinna toodud lisaruume. Kogu lahendus ideena imponeeris žüriile,» põhjendas Paenurm žürii otsust.

Võitjal kogemus olemas

KOKO Arhitektidel on sakraalhoonetega kogemusi varasemastki. Nad pole küll projekteerinud kirikuid, kuid on teinud Tallinna juudi sünagoogi. Paenurme sõnul tuleb nüüd hakata kavandit täpsemaks joonestama.

Üks vastust vajav küsimus puudutab lage. «Idee järgi on lagi kuni katuseni avatud, nii et ka konstruktsioonid on näha. Tuleb arutada, kuidas seda lahendada ja kas see on ikka otstarbekas,» lausus õpetaja.  

Ideevõistluse peapreemiaks oli 1400 eurot. Teise koha pälvis töö märgusõnaga «Uues kuues», mille autorid on Diana Taalfeld ja Kai Süda firmast DMT Insenerid OÜ. Kolmanda koha sai töö «Kodukirik», autoriks Marje Karu firmast OAAS Arhitektid. Teise ja kolmanda koha preemiaks oli 1300 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles