Täistunniekspress hakkab jälle läbi Tartu kesklinna sõitma

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sebe täistunniekspressid hakkavad Tartus sõitma jälle Tähtvere kaudu. Maaülikooli juures teevad need ekstra peatuse «pargi ja reisi»-süsteemi ehk autoga bussipeatusse tulnute tarbeks.
Sebe täistunniekspressid hakkavad Tartus sõitma jälle Tähtvere kaudu. Maaülikooli juures teevad need ekstra peatuse «pargi ja reisi»-süsteemi ehk autoga bussipeatusse tulnute tarbeks. Foto: Sille Annuk

Sebe võitles oma täistunniekspressidele eelisõiguse sõita Tartus Tähtvere ja vanalinna kaudu, lubades vastutasuks peatuse lennujaamas ka Tallinnast väljudes.

Seni on Tallinna lennujaamas peatus olnud vaid Tallinna saabumisel. Tallinnast Tartusse saamiseks tuli minna lennujaamast bussijaama. Tõenäoliselt 1. septembrist sõidavad kõik Tallinna-Tartu täistunniekspressid Tallinnas lennujaamast läbi.

Sebe juhatuse esimees Kuldar Väärsi on selle uuenduse nimel töötanud tükk aega ja nüüd antud intervjuus lisas ta, et uuendust toetab ka Tallinna lennujaama kavatsus ehitada lennujaamaesisesse tasulisse parklasse bussiterminal.

Lennukiga Tallinna saabunud Tartusse tahtjatel on võimalus pilet osta eelmüügist ja ka bussijuhilt, kui on vabu kohti. Väärsi lisas aga, et kõnelused käivad selle nimel, et pileteid hakkaks lennujaamas müüma Estonian Airi kassa.

Tartu abilinnapea Raimond Tamm nimetas kõnealust uuendust Tartu linna suureks võiduks, kuivõrd siiani on Tallinna lennujaamast Tartusse saamine olnud võõrastele paras katsumus.

Pargi ja reisi

Teine suur uuendus on «pargi ja reisi»-süsteemi proovimine Tartus. See on mõeldud tartlastele ja Tartu kandi inimestele, kel on mugav bussi peale tulla autoga, kuid kes Tallinna sooviksid sõita siiski bussiga. «Näeme siin suurt potentsiaali suunata inimesi autot maha jätma ja eelistama bussiga reisimist,» ütles Väärsi.

Selleks on Sebe saanud maaülikoolilt nõusoleku, et Tallinna bussile tahtjad võivad auto parkida maaülikooli parklates Tähtveres. Täistunniekspressidele lisandub just sel põhjusel Tartu Näituste peatus.

Nii taastub Sebe täistunniekspressidel kunagine tava, et bussid sõidavad Tartusse sisse Kreutzwaldi, Jakobi ja Laia tänava ning Vabaduse puiestee kaudu. Sissesõidul tuleb uuesti nõudepeatus katoliku kiriku juures ehk Hurda peatus.

Pikem sõiduaeg

Nende muudatuste juures on ka miinuseid. Nii näiteks on arvutused näidanud, et sõiduaeg Tallinna ja Tartu vahel pikeneb viie minuti võrra ja on senise 2.25 asemel 2.30.

Teine miinus on see, et Tartusse saabuvatel täistunniekspressidel kaovad senised nõudepeatused Näituse, Maarjamõisa haigla ja Pauluse. Kes aga just kindlasti neisse peatustesse soovib, võib valida mõne muu Tallinna-Tartu ekspress- või kiirbussi.

Kolmandaks toob see kaugliinibussid tagasi Tartu vanalinna. Nende suunamine Riia tänava kaudu Tartust lahkuma mõni aasta tagasi oli mõeldud leevendusmeetmena, kui Laia tänava sild lisab vanalinna liikluskoormust. Äsja on Tartu linn otsustanud Laia tänava liikluse muuta kahesuunaliseks, see muudatus peaks tulema juuli lõpuks.

Linnaametnikud on Sebet hoiatanud, et tipptundidel on liiklus Laia tänava ja Vabaduse puiestee kaudu aeglane. Väärsi ütles, et aeglast liiklust kogeb bussifirma ka Tallinna sissesõidul ja seal on olukord hullem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles