Ankru baar teeb ruumi Ülejõe promenaadile

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunagine menukas Ankru baar kaob, et ruumi teha uuele kaldapromenaadile.
Kunagine menukas Ankru baar kaob, et ruumi teha uuele kaldapromenaadile. Foto: Sille Annuk

Nii et mineraalvilla tutid lendasid, algas läinud nädalal tuntud Ankru baari hoone lammutamine. See töö juhatab sisse kaldapromenaadi ehituse Ülejõel Võidu sillast Turusillani.



Ankru baari hoone, mille linn viimati oli andnud noortebändide kasutada, kaob igavikku, sest selle asukohta lõikab tulevikus kergliiklustee, ülejäänu jääb haljasalaks. Ühtki uut söögikohta pole sinna Emajõe kaldapealsele praegu kavandatud.

Juba mõnda aega ootab sealsamas kunagise menuka söögikoha naabruses torude virn, sest enne promenaadi ehitamist on keskkatlamajal kavas välja vahetada soojatorustik, selgitas Tartu teedeteenistuse peaspetsialist Siim Mitt.

Ta ütles, et tööd käivadki mitmes etapis ja esimene neist on soojatorustiku ehitus. Suure töö algus on tema seletusel sätitud aega, kui koolidel ja ülikoolidel on lõpetamised ära olnud ja linna peal liikumist juba vähem, nagu suviti ikka.

Pingid, vaateplatvormid

Tartu abilinnapea Raimond Tamm rääkis, et Emajõe vasakkalda Võidu silla ja Turusilla vahelise osa ümberehituse kandev mõte on jõele juurdepääsu parandamine ja linnaruumi sidumine jõega.

Selleks on projekteeritud ühtekokku kaheksa kaldaäärset vaateplatvormi, mõned vee piiril, mõned kõrgemal.

Pargipinke tuleb sellele lõigule 14 komplekti ja need on erikujundusega.

Tamm nimetas oluliseks sedagi, et selles kaldalõigus on edaspidi korralikud kergliiklusteed.

Mitt võttis jutujärje üle selgitades, et seni mõistliku lõputa (või kesklinna poolt vaadatuna alguseta) Ihaste rattatee Anne kanali ja jõe vahel saab nüüd loogilise ühenduse uue promenaadiga.

Peale selle on kavas ehitada ka rattateeharu, mis senisest mugavamalt võimaldaks sõita Ihaste rattateele Turusillalt.

Lai töömaa

Mitt rääkis, et piki jõge on töömaa piiritletud Võidu silla ja Turusillaga, laiuti küünib töömaa Emajõest Fortuuna ja Pika tänavani, kuid see ei puuduta kvartalit, kuhu oli kavandatud spaahotell.

See tähendab umbes 6000 ruutmeetrit haljasala ning ühtekokku 3000 ruutmeetrit kergliiklusteid. Kergliiklusteed on enamasti asfaltkattega, kuid on ka karestatud betoonist alasid.

Promenaadi rajamine läheb maksma umbes 639 000 eurot (10 miljonit krooni), tööd peavad olema lõpetatud oktoobriks. Projekti tegi Tinter-Projekt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles