Tartu Ülikool jõudis mõjukate nimistusse ka geoteadustes

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli geoloogid on rahvusvaheliselt hinnatud. Pildil tuvastab geoloog Riho Mõtlep Lätis Mazsalaca kandis, et seal 2009. aasta sügisel tekkinud kraatrit ei põhjustanud meteoriit.
Tartu Ülikooli geoloogid on rahvusvaheliselt hinnatud. Pildil tuvastab geoloog Riho Mõtlep Lätis Mazsalaca kandis, et seal 2009. aasta sügisel tekkinud kraatrit ei põhjustanud meteoriit. Foto: Lauri Kulpsoo

Tänavu kerkis Tartu Ülikool esmakordselt ühe protsendi maailma mõjukamate institutsioonide hulka ka geoteadustes. Varem on samasugune tunnustuse osaliseks saanud kuus ülikooli teadusharu.

Mainekas maailma ülikoole järjestavas edetabelis «QS World University Rankings» asub Tartu Ülikool eluteadustes (life sciences - bioloogia, meditsiin, psühholoogia) enam kui 15 000 ülikooli seas 301. - 350. kohal. ISI Web of Knowledge’i ESI andmebaasis kuulub Tartu Ülikool kuues valdkonnas ühe protsendi maailma mõjukamate institutsioonide hulka, vahendas ülikooli pressiesindaja.

Tartu Ülikooli teadusprorektor Kristjan Haller rõhutas, et see on ülikoolile väga kõrge tunnustus. «Suures osas sõltub see hinnang meie antud valdkonna renomeest ja rahvusvahelisest tuntusest maailmas.»

Teadusprorektori arvates võib ülikooli renomeele eluteadustes kaasa aidata näiteks TÜ Eesti Geenivaramu kuulsus aga ka meie psühholoogide, arstide, molekulaarbioloogide esindatus mainekates erialaühingutes.

«See ongi see, mida TÜ tahab maailmas saavutada - et me oleksime antud valdkonnas maailmas nähtavad ning teatud niššides tõmbekeskuseks, et oleksime teaduskeskusena vajalikud ning atraktiivsed,» ütles Haller. Ta lisas, et TÜs on veel mitu valdkonda maalima tippudele väga lähedal.

QS Rankingu üldedetabelis asub TÜ juba 2009. aastast alates 551. - 600. kohal. Sel aastal on tegijad esmakordselt toonud välja viie eri valdkonna tippülikoolid: parimaid on hinnatud humanitaarteadustes, loodusteadustes, inseneeria- ja IT-valdkonnas, sotsiaalteadustes ning eluteadustes.

ESI (Essential Science Indicators) andmebaasis arvestatakse mõjukuse hindamisel artiklite ning viidete arvu. Varem on Tartu Ülikool institutsioonina oma valdkonna ühe protsendi parimate hulka jõudnud keemias, kliinilises meditsiinis, looma- ja taimeteaduses, keskkonnateadustes ja ökoloogias, üldises sotsiaalteaduses ning materjaliteaduses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles