Võidupüha tuleb Tartus paraadi ja muusikaga

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidupüha paraad Tartus.
Võidupüha paraad Tartus. Foto: Graafika: TPM

Tänavune Kaitseliidu korraldatav 20. võidupüha paraad peetakse Tartus, kahel päeval saab linnas näha sõdureid, relvi, sõjatehnikat, nautida sõjaväeorkestrite muusikat ning maitsta sõdurisuppi.

Paraadi korraldava staabiülema major Neeme Brusi sõnul otsustab võidupüha paraadi toimumise koha alati president.

«Vastavalt vabariigi presidendi korraldusele ja järgides Kaitseliidu traditsioone ongi tänavuse võidupüha paraadi ning maakaitsepäeva ürituste kohaks valitud Tartu linn,» selgitas Brus, kelle sõnul on juba traditsiooniks saanud, et kaitsevägi vastutab Eesti Vabariigi aastapäeva paraadi eest talvel ja suvine võidupüha paraad on Kaitseliidu korraldada.    

Võidupüha jõuab Tartusse juba 22. juuni pärastlõunal, mil linna saabuvad paraadil osalevad Kaitseliidu üksused kõikidest malevatest. Pidulikud sündmused saavad alguse samal päeval kell 16.30 rahvusvahelise puhkpilliorkestrite galakontserdiga Raekoja platsil.

Kontsert Toomemäel

Õhtul algab aga Toomemäel Raivo Trassi juhtimisel kontserdikava «Ütles Lembitu», kus esineb üle 250 koorilaulja ja muusiku. Kontsert päädib muinastule süütamisega südaööl.

Mootorratturite eskordi saatel jõuab Tartusse ka Toris süüdatud mälestustuli. Tuled ühendatakse järgmisel hommikul Vabadussõja mälestusmärgi Kalevipoeg juures võidutuleks.

Võidupühal, 23. juunil kell 11 on Vabaduse puiesteel rivis üle 1100 inimese. Tartu kesklinna rivistuvad üles üksused kõikidest Kaitseliidu malevatest, Kaitseliidu koolist ning noorkotkad, naiskodukaitsjad ja kodutütred. Lisaks võib rivis näha ka Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste rühma ja Balti Kaitsekolledži lipumeeskonda.

Taktsammu hoiavad Kaitseliidu koondorkester, kaitseväe orkester ning politsei- ja piirivalveameti orkester. Paraadi kolmetunnine peaproov on eelmise päeva õhtul, mis tähendab, et Vabaduse puiesteel on ka siis liiklus suletud.

Orkestrite vigurmarss

Paraad kestab neljapäeval umbes tunni. Paraad lõpeb piduliku äramarsiga. Üksused liiguvad üle Võidu silla, mööda Narva maanteed ülikooli spordihoone juurde ning sealtkaudu linnast välja.

«Kes soovib paraadi näha, aga Vabaduse puiesteele vaatama ei mahu, siis tasubki oodata äramarssi Võidu sillal või Narva maanteel,» soovitas Brus.

Paraadi lõpul loodetakse Tartus üle lendamas näha ka NATO sõjalennukeid – Balti õhuturbe rotatsioonis on praegu Prantsuse Mirage 2000 C hävitajad. Veerand tundi pärast paraadi lõppu algab  Vabaduse puiesteel  suur orkestrite vigurmarssimine.

«Meie NATO liitlaste osalus Eesti paraadidel on saanud traditsiooniks ning hea koostöö märgiks. Kaitseväe ja Kaitseliidu rahvusvahelisi sidemeid kinnitavad ka seekordse sõjaväemuusika festivali külalisorkestrid Lätist ja Soomest,» rääkis Brus ning soovitas kõigil huvilistel pärast paraadi külastada Küüni tänaval ka sõjatehnika näitust.

Võimas sõjatehnikanäitus

Esimest korda on maakaitsepäeva tehnikanäitusel väljas Soome soomustransportöör Sisu XA-188. Samuti on näitusel väljas paljude NATO riikide armeede relvastusse kuuluv 155 mm haubits FH-70 A1 ja 122 mm haubits H63.

Sõidukitest on näitusel väljas veel jalaväetransportöör BV 206 A MT ning soomusauto Mamba Alvis-4. Sõjatehnikanäitus kestab kella kolmeni.

Ajakava
Võidupüha paraadi ja maakaitsepäeva tähistamise ajakava Tartus
22. juuni
• Rahvusvaheline puhkpilliorkestrite galakontsert Raekoja platsil
• Kell 16.30-17.30 Kaitseliidu ühendorkester. Solistid Kristi Roosmaa ja Peeter Kaljumäe
Kell 19-21 Soome ja Läti orkestrite kontserdid.
Kell 22 kontsert «Ütles Lembitu» ja võidupüha muinastule süütamine Toomemäel
23. juuni
• Kell 9 tulede ühendamine. Tuletooja medalite kätteandmine. Pärgade asetamine Vabadussõja mälestusmärgi Kalevipoeg jalamile.
• Kell 10 võidupüha jumalateenistus EELK Tartu Jaani kirikus.
• Kell 11 võidupüha paraad Vabaduse puiesteel, 15 minutit pärast paraadi lõppu suur orkestrite vigurmarssimine võidupüha auks.
• Kell 12-15 sõjatehnika näitus Küüni tänavas.
• Kell 13.20 Tartu aukodaniku Aadu Regi elutöö viimase teose, Tartu linnale pühendatud marsi «Koidab hommik» esiettekanne ja pidulik üleandmine autori poolt Tartu linnale.
• Kell 13.30 maakaitsepäeva kontsert Raekoja platsil «Tuli tuleb».
• Kell 14.30 Tartumaa võidutulede jagamine omavalitsustele Raekoja platsil.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles