Uus Anne noortekeskus tuleb lühem ja madalam

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arhitekt Kalle Komissarovi kujutlus sellest, milline võiks olla uus Anne noortekeskus.
Arhitekt Kalle Komissarovi kujutlus sellest, milline võiks olla uus Anne noortekeskus. Foto: Kalle Komissarov

Anne noortekeskuse direktor Ahto Külvet on hämmastavalt rõõmsa olekuga, kui arvestada, et nende uue maja projektis pidi umbes 600 000 euro ulatuses kärpeid tegema. «Aga vähemalt ikkagi tuleb!» tunneb Külvet kergendust.


Nimelt selgus kuu aega tagasi, et noortekeskuse uue maja prognoositav ehitushind tuleb 3 435 121 eurot, kuid ehituseks on eraldatud vaid 2 829 492 eurot. Vanas rahas arvestades on vahe umbes üheksa ja pool miljonit krooni.

Teisipäevasele linnavalitsuse istungile läks noortekeskuse direktor kerge hirmuvärinaga, sest seal pidi otsustatama, mis saab – kas plaane tuleb kokku tõmmata või jätta kogu ehitus üldse ära.

Õnneks otsustasid linnaisad jätkamise poolt ning see tähendab, et käiku läheb vähendatud mahuga projekt, kus maja keskelt lõigatakse ära blackbox’ile mõeldud osa ning katus tehakse pisut madalamaks. Kokku vähendatakse mahtu umbes 370 ruutmeetrit.

Noored teatrihuvilised ei pea siiski muretsema – black­box tuleb ikkagi, see tõstetakse lihtsalt teise kohta.

Tõmmatakse koomale

Ahto Külveti hinnangul on peamine, et saaks valmis maja ja ligipääsutee. Selle nimel võib ka väiksemaid ohvreid tuua, näiteks jätta esialgu välja ehitamata õueterritooriumile plaa­nitu. «Need saab hiljem juurde teha, aga maja ju telliskivihaaval kokku ei korja,» rääkis ta.

Külvet selgitas, et kokkuhoiu nimel on peaaegu igalt poolt kokku tõmmatud, näiteks kasutatakse odavamaid radiaatoreid. Ta kinnitas aga, et ei säästeta sisekliima arvelt: ventilatsioon, konditsioneerid jms tulevad vajalikul tasemel.

Linna poolt tegeleb uue hoonega Kunnar Jürgenson, kes aga on praegu puhkusel. Linnavarade osakonna ehitusteenistuse juhataja Priit Metsjärve hinnangul saab projekt valmis aasta lõpuks ja ehitushanke võiks välja kuulutada 2012. aasta alguses. Praeguste plaanide kohaselt peaks maja valmima 2013.

Uuele hoonele võib veel saatuslikuks saada, kui ehitusfirmad küsivad raha rohkem, kui linn ja Euroopa regionaalarengu fond on valmis andma.

Vana tahab remonti

Maja ehitamata jätmine tähendaks seda, et kindlasti tuleks korda teha vana. Praegune hoone on Külveti sõnul aga nii kehvas seisus, et vajab põhjalikku remonti, mis maksaks umbes sama palju kui uue maja ehitamine. Lisaks peaksid kõik majalised umbes aastaks endale tegutsemiseks muu koha leidma.

Pealegi tuleks linnal siis kõik kulud ise kanda, kuna euroraha saab kasutada vaid uue maja ehituseks.

Pealegi on uue maja projekteerimisele juba kulutatud ligi 50 000 eurot, mida kusagilt tagasi ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles