Kaunisasjad otsivad väärilisi kandjaid

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühelgi naisel ei saa olla liiga palju ehteid, arvab üks ehtefestivali «Ilu asi» korraldajatest Kerli Pajusaar.
Ühelgi naisel ei saa olla liiga palju ehteid, arvab üks ehtefestivali «Ilu asi» korraldajatest Kerli Pajusaar. Foto: Sille Annuk

Reedel ja laupäeval on igal ehtehimulisel naisel põhjust pista nina sisse loomemajanduskeskuse ukse vahelt, kus laiuvad lausa originaalsete käsitööehete väljad.


Eesti esimeseks ehtefestivaliks tituleeritud «Ilu asi» peakorraldajad on kunagi koos kõrgemas kunstikoolis skulptuuri õppinud Kerli Pajusaar ja Laila Talunik. Idee autoriks oli Pajusaar, kes ise ehteid valmistades avastas kümneid kunstnikke, disainereid ja muidu huvilisi, kes sedasama tegid.

«Ja siis ma mõtlesingi, et miks mitte nad kokku koguda ja teha ehetele pühendatud festival,» rääkis Pajusaar.

Noorte tööd

Kahepäevasest festivalist tõmbab laupäev ilmselt suuremaid masse ligi, sest siis on avatud «Edevuse laat». Sinna tulevad kokku originaalsusega hiilgavad peamiselt noored ehtemeistrid oma töödega, mida laadalised osta saavad.

Laila Taluniku sõnul on tulijad hoolega valitud ning neil oli algusest peale nimekiri, keda nad tahaksid ehtefestivalil näha. Nimekiri oli koostatud Helen Puistaja abiga, kellel on kunstipood ning seetõttu ka vajalikud tutvused ja kontaktid.

Mõned huvilised helistasid ka ise, kui festival oli juba välja kuulutatud, ning nende puhul kaaluti hoolikalt, kas nad sobivad kontseptsiooniga.

«Me oleme kriitilise pilguga seda valikut teinud. Traati ja helmest saab ju tänapäeval igaüks kätte, aga need on erilised ehted,» kinnitas Talunik ning arvas, et valiku hulgas peaks leiduma miskit igale maitsele.

Eile õhtul olid naistel veel käed-jalad tööd täis – tuli värvida viimaseid postamente ja näitusi üles riputada.

Nimelt on tänane päev pühendatud näituste avamisele, moedemonstratsioonidele ja õpitubadele. Näitusteks on kunstikooli tudengite «Ehe nööp» ning juba tunnustatud kunstnike Kärt Summataveti, Essi Sikaneni, Anna Makoveczi ja Anna Pauli «Eestlane, soomlane ja ungarlane. Soome-ugri ehted ja tekstiil».

Kell neli saab näha Aili Raudsepa ehete esitlusetendust, Rakvere kunstnik rõhub oma töödes uuskasutusele. Päeva lõpetab Kärt Summataveti loeng «Ehtekunstnik muinasmaastikel. Rändaja ümin».

Tuleb jälle

Loodetavasti ei jää see üsna pisike festival viimaseks. «Praegu harjutame kätt. Kui meil sel aastal läheb kõik hästi, siis me järgmisel aastal võtame suuremalt ja saame kaasata ka rohkem inimesi,» lubas Talunik.

Lisaks on käsitööliit kuulutanud tänavuse aasta ehteaastaks, nii et on igati sobiv sellise traditsiooniga alustamiseks.

Ehtefestival «Ilu asi»

• Loomemajanduskeskuses Kalevi 13.

• Täna kl 11st õpitoad, moe­etendused, näitused.

• Homme kell 11–18 «Edevuse laat». Osalejad: Sigrid­Frei, Ameli Iluehe, Etnoehe, Vanakaru, Siret-Margaret, Jane’s Addiction, Airiin’s bouduoir, LILI, Arnika Salujärv Disain, Umbra, Merle Ambre, Aili Raudsepp, Jume Organica, Ahto Eller ja Alice Tammela.

• www.lmk.ee/ehtefestival.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles