Margus Tsahkna: oleme koduomanike ühiskond

Margus Tsahkna
, riigikogu liige (IRL)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna
Margus Tsahkna Foto: TV3

IRL ja Reformierakond algatasid riigikogus kodualuse maa maksu kaotamise eelnõu, mis on üks IRLi põhilubadusi ka lepingus valijatega. Selle järgi kaotatakse kodualuse maa maks linnades ja alevites 1500 ruutmeetri ja maal kuni kahe hektari suuruselt kodualuselt maalt. Aluseks on inimese elukohajärgne sissekirjutus.


IRL on seisnud aastaid selle eest, et kaotada kodualune maamaks. Juba alates 2001. aastast oleme avaldanud Tartus survet, et maamaks kodualuselt maalt oleks võimalikult madal. Värskelt sõlmitud Tartu võimuleppes IRLi ja Reformierakonna vahel on kodualuse maa maksuvabastus toodud riigi plaanidest veelgi varasemale ajale.

Üldiselt peab tunnistama, et Tartus on käitutud oma kodanikega viisakalt, meil on eakatel ja sotsiaalselt raskustes inimestel olnud võimalik taotleda maamaksuvabastust. Kuid kodualuse maa maksu kaotamise taga ei ole üksnes majanduslikud põhjused, vaid pigem maailmavaade.

Isamaa ja Res Publika liit on seisukohal, et kodu omamist ei tohi riik eraldi maksustada. Õigusteooria järgi peaks maamaks soodustama maa tõhusamat kasutamist ja elavdama maa müüki. Seadus, mille eesmärk on elavdada kodude müüki, on ühiskondlikult destruktiivne.

Maamaksu kasutamine kodude müügi elavdamise ja maa tõhusama kasutamise eesmärgil on kohatu meetod. Eesti sotsiaalset taustsüsteemi arvestades on see ebaproportsionaalne meede, mis suurendab sotsiaalset ebaõiglust ja vähendab jätkusuutlikkust.

Eesti on koduomanike ühiskond. Euroopas on laialt levinud pigem üüripindadel elamine, kuid Eestis kuulub pea 90 protsenti elamispindadest koduomanikele. See tähendab, et kodualune maa on kord juba välja ostetud ning maamaks on pigem sanktsioneeriv.

2009. aasta suvel võttis riigikogu Isamaa ja Res Publica Liidu ning Reformierakonna toel vastu maamaksuseaduse muudatused, mis võimaldavad kohalikel omavalitsustel koduomanikud maamaksust vabastada.
Paraku on selliseid koduomanike maamaksuvabastusi kehtestanud vaid üksikud omavalitsused.

Osa omavalitsusi on hakanud koduomanike maamaksu lausa tõstma. Tallinnas on tekkinud mõnes põlisasumis olukord, kus õpetajaametit pidav koduomanik maksab maamaksuks ühe kuupalga aastas! Ja seda maa pealt, kus on elanud tema vanemad ja vanavanemad ning selle juba riigilt välja lunastanud.

Riik peab soodustama kodude omamist. See on väärtus, mis loob peredele kindlustunde ja toetab jõuka keskklassi teket.

Kindel kodu ja väikesed kodukulud võimaldavad meil tegelda eelkõige nende probleemidega, mis puudutavad meie igapäevast toimetulekut ning laste tulevikku – haridust.

IRLil on hea meel, et pärast pikki vaidlusi asus kodualuse maa maksu kaotamist toetama ka meie koalitsioonipartner Reformierakond. Koos otsustasime kompenseerida omavalitsustele maamaksu kaotamisest põhjustatud tulu kaotuse riigieelarvest. Selleks kulub rahandusministeeriumi arvutuste järgi 17 miljonit eurot.

Otse öeldes: 17 miljonit eurot on raha, mis jääb koduomanikele alles, et kulutada see elukvaliteedi ja tuleviku kindlustamiseks, ning ka omavalitsused peaksid olema rahul.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles