Lugeja kiri: muuseum jäägu Elvasse

Heli Zink
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kirjutama ajendas teade, et Tartumaa muuseum Elvas viiakse üle Alatskivile.

See muuseum loodi 1959 Elva haritlaste ühiste pingutustega. Idee esimene elluviija oli direktor Kaljola Kirt. Vaatamata väiksele koosseisule ja madalatele palkadele koostati ekspositsioon, mis oli Eestis arvestataval tasemel. Kirjutati Tartumaad tutvustav teatmik, mida sai kasutada iga reisihuviline.

Muuseumi ümber koondus kultuurihuviliste inimeste ring, kelle annetustest kogud kasvasid.

Muuseumile kinkisid oma maja näitleja Leopold Hansen ja kunstnik Eduard Kutsar. Ümbruskonna asutused rajasid Uderna kultuuripargi. Fondidest moodustavad suure osa museaalid, mis on annetatud sihitusega, et need oleksid kättesaadavad kohapeal.

Töötades peavarahoidjana aastatel 2002–2008, võin öelda, et fond hõlmab põhiliselt Elvat ja selle ümbrust. Elva on kasvava elanikkonnaga, suuruselt teine linn maakonnas, siinsed elanikud on seotud muuseumi kultuuriüritustega. Elva gümnaasiumis õpib tuhatkond õpilast, kes vajavad võimalust teha läheduses uurimistöid. Õpilastele tuleb anda teadmisi lähiümbruse ajaloost ja kultuurist.

Tartumaa muuseumi töö Elvas vajaks elavdamist. Vaja oleks avada uus ekspositsioon, koostada marsruute, teha koostööd Vellavere-Vi­­tipalu sihtasutusega.

Uderna andmine erakätesse oli minu arvates viga, see oleks võinud kuuluda Vellavere-Vitipalu sihtasutusele. Muuseumi maju võiks tunduvalt rohkem kasutada seltsitegevuseks, sest kultuurimaja Elvas pole. Muuseum peab olema eestvedajaks Elva Muinsuskaitse Seltsi taastamisel ja töö korraldamisel, sest huvilisi jätkub.

Edaspidi peaks jõud ühendama riik ja kohapealsed omavalitsused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles