Teatriga murede lahendajad tulid Tartusse

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpilaste muresid üritatakse sageli lahendada lugudega koolist. Pildil õpetaja rollis Linda Koppel (paremal) ja õpilane Anete Pelmas.
Õpilaste muresid üritatakse sageli lahendada lugudega koolist. Pildil õpetaja rollis Linda Koppel (paremal) ja õpilane Anete Pelmas. Foto: Margus Ansu

«Praegu on nagu tulekillukesed üle Eesti, aga me tahame, et oleks lõke,» selgitas VAT-teatri jokker ehk etendusjuht Mari-Liis Velberg, miks foorumteatrid juba kolmandat korda kokku saavad.


Üle Eesti tegutseb peotäis rühmi, kes teevad foorumteatrit. Umbes 70 noort tuli neljapäeval Tartusse kokku, et mõne päeva jooksul omavahel tuttavaks saada ning õppida üksteiselt ja välisriikidest pärit professionaalsetelt õpetajatelt.

Ühe Tartu-poolse korraldaja, Lille maja noorsootöötaja Auli Auväärti sõnul erineb foorumteater tavapärasest väga palju. Esiteks juba sellega, et vaatajad võivad igal ajal sõna sekka öelda või peategelase asemele astuda, kui vajadust tunnevad.

Teiseks ei ole erilist tähtsust näitleja egol või tema fantastilisel rollisooritusel.

Kolmandaks: foorumteater polegi õieti teater, vaid hoopis meetod, mille abil on võimalik lahendada probleeme, millest muidu on väga raske üle saada.

Näiteks on Tartu noorsootöötajate rühm koolides mänginud lugusid varastamisest, tervisest, sallivusest ning kahjuks aegumatul teemal koolivägivallast.

Julia Barsukova mittetulundusühingust PAL ütles aga, et nemad on foorumteatrit teinud ka selleks, et rääkida julgusest ise otsustada ning oma otsuste eest vastutada.

Rühmades pole muidugi ainult noorsootöötajad ja täiskasvanud, väga palju on ka põhikooli- või gümnaasiumiõpilasi ning etendusjuhi Mari-Liis Vel­bergi sõnul võib see lastele asja kergemini omaksvõetavaks teha, kui mängivad omavanused.

Nii tulid Tallinnast VAT­teatri rühmaga 10. klassi õpilased Heidi Mõttus ja Kristel-Liis Feld, kes praeguses rühmas on olnud aasta jagu, foorumteatriga on nad tegelenud aga juba kolm aastat.

Eile ja täna esinetakse kokku umbes 150-le Tartu koolinoorele lugudega muredest, mida kirjutasid just nende klasside õpilased.

Mari-Liis Velbergi sõnul ei kasutata aga kunagi täpselt sama juhtumit, vaid tehakse neid ümber.

Ka leitakse festivali ajal omale hetkel olulised lood ning luuakse näidendid, mida esitatakse üksteisele. Samuti üritatakse tõhustada etendusjuhtide koostööd, et foorumteatrit järjest rohkem levitada ning teavitada inimesi sellest meetodist.

Festivali juhendajad

Micke Renlund

Soome näitleja ja teatriõpetaja. On õppinud näitlemist, kunsti, massisuhtlust, pedagoogikat ja tervendamiskunste. On olnud üle kümne aasta näitleja Soomes, samuti töötanud kogukondadega Aafrikas, tutvustanud Aafrika kultuuri Soomes ning olnud õppejõud Soome kõrgemates õppeasutustes. Eesti foorumteatri tegijaid õpetanud aastast 1999.

Iwan Brioc

Walesi rakendusteatri konsultant ja praktik, kes on õppinud filmindust, humanitaarteadusi, draamateraapiat ja kunsti. Hetkel töötab Cynefini teatri kunstilise juhina. On juhendanud töötubasid üle 20 aasta, teda peetakse üheks kogenuimaks rõhutute teatri süsteemi praktiseerijaks maailmas.

On lavastanud üle 25 etenduse, kasutades neis enda loodud labürintteatri metoodikat. On olnud kahe rahvusvahelise võrgustiku kaasasutaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles