Uudne pott väldib pissija pritsmeid

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gustav Adolfi gümnaasiumi 5.b klassi õpilane Rafael Rolan Rand mõtles välja poti, mida tema vennal Raimondil ja teistel väikestel poistel oleks mugav kasutada.
Gustav Adolfi gümnaasiumi 5.b klassi õpilane Rafael Rolan Rand mõtles välja poti, mida tema vennal Raimondil ja teistel väikestel poistel oleks mugav kasutada. Foto: Priit Simson

Kui kõik läheb hästi, võib praegune viienda klassi õpilane Rafael Rolan Rand vähem kui aasta pärast tunda ennast nagu Rooma keiser Vespasianus. Nimelt mõtles poiss välja uudse kujuga pissipoti.


Kui keiser Vespasianus olevat põhjendanud oma isale, miks ta hakkas roomlastelt uriiniamforate kasutamise eest maksu koguma, olevat ta öelnud: «Raha ei haise.»

Kui tallinlane Rafael oli 9-aastane, oli tema ema väikevenna Raimondi potil istumisel tekkivaist pritsmeist tüdinenud.

«Ema tahtis, et ma teeksin pissipoti, mida oleks vennal mugavam kasutada,» ütles Rafael. «Ma tegin kõigepealt savist kaks või kolm mudelit.»

Isa asus tegutsema

Ka tema isa Roland Rand oli tähele pannud, et tavalised potid ei soosi poiste pissimist. «Need on tehtud sirge seinaga ja seepärast tuleb poistel pritsmeid üle serva,» ütles Roland Rand. «Rafael kujundas prototüübi, mille see osa, mis jääb «kraani» poole, on 45 kraadi kaldu.»

Isa taipas, et uudne disain võiks osutuda kasulikuks ka teistele poisslastele, ja asus tegutsema.

Parima lahenduse pakkusid talle tartlastest õpetlased Che­­micumis ja noored disainerid Tartu Kõrgema Kunstikooli mööbliosakonnas. Projekti rahastas Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus.

Esimese patenteeritud kujuga prototüübi valmistas kõrgema kunstikooli teise kursuse tudeng Kristjan Allik, keda juhendas disainer Riho Tiivel.

Uudne poiste pott koosneb kahest osast: eemaldatavast plastanumast ja vineerkorpusest. «Poti korpuseks kasutatav vineer koostati 3D-spoonist,» selgitas Kristjan Allik. «Selline materjalivalik võimaldas soovitud keerulist vormi valmistada ühe õhukese vineerpinnana.»

Kuigi ta on tudeng, on ta ka firmaomanik: tema ettevõte Disainikiosk liitus Tartu loomemajanduskeskusega mullu novembris. Esialgu on valminud ainult üks poti prototüüp, sellel on ninasarviku nina meenutav esiosa. Teoksil on teisigi loomi meenutava kujuga potid.

Müügile sügisel

Millal saab neid osta ehk teisisõnu – millal hakkab perre voolama vespasianuslikku raha? Roland Rand rääkis, et aega võtab nii prototüüpide ja matriitside tegemine kui ka rahastaja otsimine.

«Kujutan ette, et septembris-oktoobris on esimene partii müügil,» ütles ta.

Igapäevast leiba teenib Roland Rand muusikaga, praegu on tema ettevõtte RR Music Productionsi erilise hoole all noorteansamblid. Poti tootmiseks asutas ta osaühingu Rand Disain.

Noor disainer

• Rafael Rolan Rand õpib Gustav Adolfi gümnaasiumi 5.b klassis ja kunsti Sally stuudios.

• Paar aastat tagasi voolis ta savist uudse kujuga poti.

• Ta on illustreerinud raamatu «Pisinikerdajad» (2007), mille on kirjutanud tema ema Merle Veesalu-Rand.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles