Fotograafid tõid näha tavalisi ja tavatuid pilte

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rene Piirkopi (vasakult), Rasmus Jurkatami, Heikki Leisi, Liina Soosaare ja Renee Altrovi kõrvalt puudub näituse kuues autor, Tartu Ülikooli tudeng Arko Kes­kü­la, kes oli pildistamise ajal õpingute tõttu Y-galeriist eemal.
Rene Piirkopi (vasakult), Rasmus Jurkatami, Heikki Leisi, Liina Soosaare ja Renee Altrovi kõrvalt puudub näituse kuues autor, Tartu Ülikooli tudeng Arko Kes­kü­la, kes oli pildistamise ajal õpingute tõttu Y-galeriist eemal. Foto: Kristjan Teedema

Portree ei pea olema ainuüksi inimese nägu. Ja portreteeritav võib olla ka koer või kass. Eile Y-galeriis avatud fotonäitusel ongi klassikaliste portreede kõrval žanripiire ületavaid töid.


Y-galeriis seadis eile oma fotosid ühiseks väljapanekuks üles mitu kunstnikku. Et neid on kuus ja et igaüks neist pani välja kuus pilti, siis on ka näituse nimi «6 x 6 pead».

Möödunud suvel Tartu kõrgema kunstikooli fotograafia erialal lõpetanud tartlanna Liina Soosaar käis näituse tegemise mõtte oma kaaslastele välja sügisel.

Ühistes aruteludes lepiti kokku, et kõik pildistagu laifilmile ja et näitusepildid olgu portreed.

Kuus autorit

Kuue autori hulgas on nii kogenud kunstnikke kui ka tudengeid. Nad on omamoodi kogukond, mille liikmed päevast päeva tegutsevad erinevatel elualadel, kuid kõik pildistavad.

«Portree on sama isiklik, poeetiline, vanamoeline ja ajatu kui tehnikagi, mida nende portreede jäädvustamiseks ja edastamiseks on kasutatud,» lisas Liina Soosaar.

Eile, kuigi kevade esimesel päeval, aga siiski veel talveajas avatud näitust saab vaadata 10. aprillini, kui meil on suurem jagu lumest loodetavasti ära sulanud ja kella järgi elame juba suveajas.

Koos suveajale üleminekuga eeloleval nädalavahetusel keerab Y-galerii oma lahtioleku kellaaegu. «Tulles vastu õhtustele ja pühapäevastele linnas promeneerijatele, sünkroni­see­rume nüüd hiljem avatuna ka rohkem teiste linna kunstikeskustega,» selgitas galerist Kaisa Eiche.

Üleminek uuele ajale

Niisiis on Y-galerii edaspidi avatud kolmapäevast reedeni kell 12–19 ning laupäeviti ja pühapäeviti kell 12–17. Endiselt pääsevad kõik väljapanekuid vaatama tasuta. Esmaspäeviti ja teisipäeviti on Y-galerii edaspidi suletud, välja arvatud siis, kui käsil on näituse avamine. Nii oli ka eile.

«6 x 6 pead»
Y-galeriis (Küütri 2) avatud näi­tusel «6 x 6 pead» on fotosid kuuelt autorilt.
• Tartu kõrgema kunstikooli tudeng Renee Altrov peab fotograafiat elutunnetuseks.
• Tallinlane Rasmus Jurkatam on õppinud kultuuriteooriat.
• Arko Kesküla õpib TÜs materjaliteaduse magistriõppes.
• Tartlane Heikki Leis on lõpetanud Tartu kunstikooli kiviraiumise ja skulptuuri erialal.
• Tartlane Rene Piirkop kasutab tavatuid fotomasinaid.
• Tartlanna Liina Soosaar on lõpetanud Tartu kõrgema kunstikooli fotograafia erialal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles