Väiketootja praeb omas mahlas

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga firma Paverkul soolane tort Merekorall.
Valga firma Paverkul soolane tort Merekorall. Foto: Sille Annuk

Tuhakihiga punajuust, talupiim ja porgandileib on vaid mõned maitsvad suutäied, mida väiketootjate tänavust parimat toiduainet välja selgitanud komisjon eile Tartus proovis. Pinge püsib, sest võitja pärjatakse alles aprilli lõpus.


Kümne väikeettevõtja toidukraami hinnanud komisjon tegi oma tööd vaikselt: omavahel ei räägitud ning maitsmise ajal ja pärast kommentaare ei jagatud.

«Sellised on reeglid,» selgitas Eesti Toiduainetööstuse Liidu konsultant-projektijuht Kadri Tiitso. «Tänavu kuulutame väiketootjate võitja välja aprilli lõpus toidumessil.»

Võistluse tulemusi ootab kümme tootjat, kes käisid võistlusele välja 21 toodet. «Nii palju osalejaid ja tooteid pole sel konkursil varem olnud,» märkis Tiitso. «See oli väga meeldiv üllatus.»

Soolast ja magusat

«Palju osalejaid on väga hea märk,» ütles Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp. «See näitab, et üha rohkem väikseid tootjaid hakkab varjust välja tulema. Väikeettevõtted mõistavad, et oma ükskõik kui hea tootega ei saa lihtsalt vaikselt nurgas istuda, nii turul läbi ei löö.»

Väikeettevõtete toidukonkursile tuli head ja paremat Võru-, Valga-, Tartu- ja Viljandimaalt, Lääne-Virumaalt, Hiiumaalt ja Saaremaalt ning Valgast ja Tartust. Oli nii soolast kui ka magusat.

Tartumaal Nõo vallas tegutsev Luke Farmimeierei OÜ lõi võistlusel letti kõrvitsaseemnetega Breti Brie juustu, tuhakihiga punajuustu ja juustu Luke Mõis. Tartlasi esindas Eesti müsliga Budget OÜ.

Lõuna-Eesti tootjatest tõi Paadi Pagar OÜ võistlusele seemneleiva Sandra, OÜ Otepää Lihatööstus Edgar sealiha punases marinaadis, talusingi ja toorvorsti, Pajumäe talu maheda vanilje-kohupiimakreemi maasika-, mustika-, pohla- ja vaarikakastmega, Paverkul OÜ soolase tordi Merekorall ja maiasmokkadele tordi Šokolaadimägi, Nopri Talumeierei OÜ talujuustu, kirssidega talujogurti ja pastöriseerimata talupiima.

Hiiumaal tegutsev HTÜ Tootmine OÜ võistles Hiiu talusaia, saarlaste Karja Pagariäri OÜ Karja porgandileiva ja Rakvere firma Nantecom toffee-glasuuri ja toffee-täidisega kohukesega.

Tuleb oodata messi

Väiketootjate parima toiduaine valimise komisjoni kuulusid teadlased, toiduvaldkonna õpetajad ning maaturismi, kaubanduse ja Tartu maavalitsuse esindaja. Lisaks parimale  märkis komisjon ära veel kaks paremuselt järgmist toodet.  

Väiketootjate hea ja suure töö tunnustuseks kuulutatakse võistluse «Parim toiduaine piirkonna väikeettevõttelt 2011» võitja välja koos võistluse «Eesti parim toiduaine 2011» võitjatega aprillis peetaval toidumessil. «Jah, see on küll üsna pikk ja pinev aeg tulemuste ootamiseks, aga toidumessil suure publiku ees saame oma väiketootjaid rohkem väärtustada,» selgitas Sirje Potisepp.

Eesti parima toiduaine konkursil osaleb tänavu üle 120 toote, mille on suured tootjad viimasel aastal välja töötanud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles