Waldorfkoolid said raha tutvustuseks

Elina Randoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: SCANPIX

Kuigi waldorfkoolidest on räägitud üsna palju, jääb paljudele siiani segaseks, millega täpselt on tegemist. Enda tutvustamiseks on koolid pannud kokku projekti «Wal­dorfkool on haridussüsteemi loomulik osa».


Projekti üks eestvedaja, Tartu waldorfgümnaasiumi projektijuht Katri Tammekand rääkis, et Eesti Vabade Waldorfkoolide ja -lasteadade Ühenduse eesmärk pole mitte ainult kõiki Eestis tegutsevaid wal­dorf­koole tutvustada, vaid ka selle haridussuuna tulemuslikkust uurida ning koolitada pedagooge ja lapsevanemaid .

Raha selleks küsiti ning ka saadi Kodanikuühiskonna Sihtkapitalilt, mis otsustas projekti toetada täismahus, rohkem kui 25 000 euroga (ligi 400 000 krooni). Projekti esimesi tulemusi on plaanis tutvustada järgmise aasta kevadel samanimelisel konverentsil, aega on kõigeks seega umbes poolteist aastat.

Koolidevaheline ühistöö

Tammekandi sõnul töötati projekti kavand põhjalikult läbi koostöös kõigi koolidega ning pandi paika esmavajalikud tegevused.

Ühe osana projektist tehakse põhjalik koolide vilistlaste uuring, et välja selgitada, millised on olnud nende valikud edasises elus – kuhu nad on edasi õppima läinud, millised ametid valinud jne.

«Ja natuke püütakse uurida seda ka, kuidas waldorfkoolide õpilased teiste koolide õppuritega võrreldes on, kas neil on samalaadsed edasiõppimise variandid või on mingid muud,» rääkis Tammekand.

Praegu käib sarnaste välismaiste uuringute ja uurijate abil noortele küsimuste koostamine ja metoodikate valimine.

Meediakoolitus vanematele

Koolitustel õpetatakse ühenduse liikmetele nii-öelda omavahelist suhtlemist, et parandada erialase info liikumist. Lapsevanemaile ja õpetajaile korraldatakse meediakoolitus.

Enda tutvustamiseks kasutatakse raha infomaterjalide kokkupanekuks ja kodulehe arendamiseks.

Tammekandi sõnul on projekt kõigile koolidele suur samm edasi, sest lõppkokkuvõttes saavad nad hakata oma tööd paremini korraldama ja ennast tutvustama.

Waldorfpedagoogikat kasutavad oma õppetöös seitse kooli, neist kuus on tavakoolid ja seitsmes Tartu Maarja kool. Teine sama palju on sellesuunalisi lasteaedu ja mängurühmi. Vaid Tartu wal­dorfgümnaasium annab lastele ka keskhariduse, teistes koolides saab õppida  üheksanda klassini.

Waldorfkoolides pannakse  põhiainete kõrval tugevalt rõhku käelisele tegevusele ja praktilistele ainetele ning kunstile-muusikale.

Waldorfkoolid

• Eestis hakati waldorfharidust andma 21 aastat tagasi, vanimad koolid on Johannese kool Rosmal ja Tartu waldorfgümnaasium.

• Eestis on kuus waldorfkooli, neis õpib üle 400 lapse.

• Waldorfkoolis on saanud põhihariduse 353 ja gümnaasiumihariduse 115 õpilast.

• Maailmas on umbes tuhat waldorfkooli 65 riigis, lisaks umbes 2000 koolieelset lasteasutust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles