Tartus võidutses taas Reformierakond

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimistulemusi ootavad reformierakondlased Hannes Astok (vasakult), Urmas Kruuse ja Laine Jänes.
Valimistulemusi ootavad reformierakondlased Hannes Astok (vasakult), Urmas Kruuse ja Laine Jänes. Foto: Sille Annuk

Tartus võttis Reformierakond Riigikogu valimistel kolm mandaati. Suurim häältemagnet oli linnapea Urmas Kruuse, kes kogus 6827 valija toetuse, kuid suure tõenäosusega jätkab Tartus linnapeana.


«Isiklik tulemus võib olla tore, aga olulisem on, et meeskond täidab eesmärgi,» ütles Kruuse murelikul ilmel, kui kõigi jaoskondade hääled ei olnud veel loetud. «Tartus loodame kolme kohta, neljas oleks boonus.»

Reformierakonna Tartu valimispeol Vilde lokaalis võttis õnnitlusi vastu Rait Maruste, kes tegi oravatest Tartus teise tulemuse 2422 häälega ja jättis sellega selja taha ka piirkonna esinumbri Laine Jänese, kes sai 2212 tartlase toetuse.

«Olen muidugi meeldivalt üllatunud, ma ei salga seda,» ütles Maruste. «Ma ei teadnud, kuidas inimesed tajuvad ja mäletavad mind. Ma ei ole Tartus olnud 12 aastat. Mõtlesin, kas üldse tulen siia õhtul või ei tule. Võib-olla lõpeb see saja häälega ja siis tunnen ennast ebamugavalt.»

Laine Jänes, kelle häältesaak jäi suurelt alla eelmiste kordade tulemustele, kommenteeris, et on hästi traditsiooniline, et Tartu linnas saab linnapea saab kõige rohkem hääli. «Tartlane on linnapea usku,» ütles Jänes, kes eelmistel riigikogu valimistel kogus linnapeana Tartus üle 9300 hääle.

Jänes ütles, et varem on vahe erakonna enim hääli kogunud kandidaadi ja järgmiste vahel olnud üüratu, nüüd on hääled jagunenud rahulikumalt.

Jänes kinnitas, et tema läheb kindlasti parlamenti, aga mis edasi, pole tema sõnul mõtet enne arutada, kui on selgunud uus koalitsioon.

Maruste ütles, et tema oleks väga rahul tööga riigikogu põhiseaduskomisjonis. «Olen oma vaeva üle elanud olles riigikohtu esimees, mul ei ole mingitki kihelust ministriportfelli ja ministrivastutuse järgi,» sõnas ta.

Kruuse hoidus eile vastamast, mis temast edasi saab. Ta kinnitas taas, et tema esimene eelistus on jätkata Tartus linnapeana, millal tuleb tema lõplik vastus, ei osanud ta lubada. «Ma ei tea isegi seda, kui kaua mulle mõtlemiseks aega antakse,» ütles Kruuse.

Postimehe andmetel on tõenäoline siiski Kruuse jätkamine linnapeana. Linnavalitsuse koosseisus muutub üks abilinnapea, kui Margus Hanson läheb Kruuse asendusliikmena riigikokku.

Milliseid muudatusi linnavõimus toob volikogu keskerakondlasest esimehe Aadu Musta riigikokku valimine, ei ole selge.  Eile öösel ütles ta, et ei saa veel vastata, kas ta jääb Tartusse või läheb Tallinna: «Muutujaid on liiga palju»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles