Külm pole suurt kurja veel teinud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvine Tartu.
Talvine Tartu. Foto: Margus Ansu

Tartus oli eile –27,6 kraadi, mis on senine selle talve külmarekord siin.


Pakane mõjutab vee- ja küttesüsteeme

Tartu Veevärgi juhataja Toomas Kapp ütles, et pakasega pole midagi väga hullu seni juhtunud. Vesi külmus kinni Väike-Tähe tänava majal ja Laias tänavas külmus ühel majal kanalisatsioon.
«Jälgime olukorda väga tõsiselt,» ütles Kapp.

Anne Soojuse juhataja Margus Raud lausus, et linna kütmine käib graafiku järgi ja vastavalt kütmismudelile. Kuigi pakasepäevadel on soojasüsteemid suurema koormuse all, on riskid hajutatud, sest süsteemi köetakse mitmest katlamajast.

«Eks meie kõige suuremad riskid on igasugused avariid,» lausus ta.

Tarbusel jäi üleeile hommikul kahele liinile buss saatmata, sest need ei käivitunud. Teenindusdirektor Ervin Nõmme kinnitas, et eile tema kõrvu ühestki ärajäämisest teavet ei jõudnud.

Sebe Tartu linnabussiliinidel tekkis bussil nr 1 ustega probleem ja eile hommikul sõitis sellel liinil seetõttu umbes pooleteise tunni vältel viie bussi asemel neli. Lühemat aega oli ustega probleeme ka bussil nr 20. (Jüri Saar)

------------------------------------------------------------------------

Reiniku kooli õpilaste väitel oli esmaspäeval koolimajas väga külm. Miks?

Vastab Mart Reiniku gümnaasiumi direktor Toomas Samm:

Mina küll ei tea. Väga külm ei saa majas olla, sest praegu (teisipäeval – toim) õppetöö käib. Meil on kolm küttesüsteemi ja minule ei ole kaebusi tulnud. Kuulen teie käest esimest korda. Aga soe muidugi ei ole.

Kui palju klassiruumides soojakraade on?

Ma ei ole mõõtnud, aga mina olen igal juhul särgiväel ja mul on kuum.

Nii et probleeme pole?

Esmaspäeval tekkisid meil küll probleemid, sest poisid olid radiaatoritel kraanid kinni keeranud ja tulid siis virisema, et külm on. Me keerasime kraanid lahti tagasi ja oli jälle soe. Need olid 7. klassi poisid ja nad on juba oma karistuse kätte saanud. Aga täna (teisipäeval – toim) pole minuni jõudnud küll ühtegi juttu, et oleks väga külm. (Jaan Ol­maru)
----------------------------------------------------------------

Inimene kannatab külma halvemini kui loom

Loomad ei pelga külma, seda pelgab inimene, muheles Tartu Agro loomakasvatusspetsialist Maie Mölder ja lisas, et seni pole pakane neile kurja teinud.

Tähtvere vallas Vorbusel asuvad Tartu Agro vabapidamislaudad on küll jahedad, aga vesi pole neis ära külmanud, sest jootjad on soojustatud.

«Vanades lautades, kus meil on noorloomad, tikub küll vesi kinni jääma,» märkis Maie Mölder. «Aga nii külm küll veel ei ole, et sellest probleemid tekiksid. Isegi sõnnik ei külmu veel ära. Eelmine talv oli karmim, siis pidas pikalt külma.»

Lehmadele külm liiga ei tee. «Talvel külmaga on lehmal isegi parem kui suvel kuumaga,» rääkis Maie Mölder. «Kuumaga tõmbab lehm piima ära, tal kaob söögiisu. Talvel sellist häda pole, külmaga on loomal isu suuremgi.»

Külm pole ka loomade toitmiseks vajalikel masinatel viperusi tekitanud. Kõik traktorid peavad käima minema ja lähevad kah, sest neid hoitakse soojas garaažis.

«Eks pakane ikka natuke probleeme tekitab,» ütles Nõo vallas asuva Soone talu peremees Andres Tamm. «Peame nüüd sõnnikumajandust terasemalt jälgima. Loomi külm ei häiri, probleemid tekivad inimestel, sest masinad on vaja iga ilmaga käima saada.»

Seni pole külm suure lüpsikarjaga Soone talu vabapidamislaudas kurja teinud, sest lauda ehitamisel on pakasega arvestatud. «Hädad tekivad siis, kui külm kestab kaua,» märkis Andres Tamm. (Vilja Kohler)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles