Jõgevamaalased valisid spordiajakirjanik Tiit Lääne kultuuripärliks

, Jõgevamaa ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spordiajakirjanik Tiit Lääne.
Spordiajakirjanik Tiit Lääne. Foto: Raigo Pajula

Eesti Kultuurkapitali Jõgevamaa ekspertgrupp andis maakondliku kultuuripärli tiitli spordiajakirjanik Tiit Läänele tema pikaajalise töö eest spordi ja kultuurielu tutvustamisel, paljude raamatute kirjutamisel ning talumuuseumi arendamisel kodukülas Paduveres. Koos tiitliga kaasneb preemia 1917 eurot (30 000 krooni).


Lääne on kirjutanud rohkem kui poolsada raamatut. Teiste seas ilmusid tema sulest mullu «Eesti judo 40», «Eesti spordi taskuentsüklopeedia», elulooraamatud maadleja August Englasest, korvpallur Jaak Lipsost ning Jõgeva jäähokitraditsioonide loojast ja legendaarsest treenerist Valdur Rajalost.

«Mulle on võrdselt huvi pakkunud nii spordi- kui ka kultuurilugu, mis omavahel sageli põimuvad ja ühtse tervikugi moodustavad,» selgitas kultuuripärli vastne nominent ise.

Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev pidas Läänet igati tiitli vääriliseks, lausudes, et spordi- ja kultuurielu põhjalikult uurides ja erinevaid raamatuid kirjutades on Tiit Lääne teinud tänuväärset tööd meie ajaloolise mälu värskendamisel ja tugevdamisel.

Svjatõsev oli ka see, kes andis koos Jõgevamaa omavalitsuste liidu juhatuse esimehe Toivo Tõnsoniga Põltsamaal toimunud kultuuri-ja spordiinimeste tänuõhtul Läänele üle preemiatunnistuse ja sellega kaasneva meene.

Avara huvialaderingi, sügavate teadmiste, võimeka ja loominguliselt viljaka Tiit Lääne tunnustamine on igati väärt otsus, leidis teiste seas kõnelenud riigikogu liige Mai Treial. «Tema lugupidamist koduloo ja rahvakultuuri hoidmise vastu tõestab ka majandijuhist isa Heino Lääne loodud Paduvere talumuuseumi korrashoidmine ja arendamine ning kodulooliste vabaõhukonverentside korraldamine.»

Treiali sõnul koguneb nendele konverentsidele Eesti ühe tuntuima spordiajakirjaniku sõnavõtte spordist ja sportlastest kuulama alati palju rahvast ning ka märkimisväärne osa kogu Eesti vaimueliidist.

Jõgevamaa kultuurkapitali ekspertgruppi nõukogu liikme ning Anna Haava nimelise Pala kooli direktori Malle Weinrauchi hinnangul on Tiit Lääne raamatud heaks ja huvitavaks lugemisvaraks ka kooliõpilastele, kuna neis leidub rohkesti huvitavaid fakte, muljeid ja elamusi, mis on väärt täienduseks paljudele õpikutele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles