Vahur Kalmre: vaidlusreeglid abilinnapea järgi

Vahur Kalmre
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahur Kalmre
Vahur Kalmre Foto: SCANPIX

Reformierakondlasest Tartu abilinnapea Raimond Tamm püüab esmaspäevases leheloos «Enne kaalutlemist on vara rääkida mootorsaest» taas kord kehtestada reegleid, millal tohib ja millal ei tohi linnavalitsuse asjade üle vaielda. Seda on Tartus võimul olevad inimesed üritanud varemgi, nüüd teeb oma katse noor abilinnapea.


Jutt on Emajõe-äärsest paplialleest ja sellest, kas papleid hakatakse lühemaks lõikama või mitte.

Supilinna Selts väidab, et nende teada on paplite köndistamist linnavalitsuse osakondades arutatud, ning loomulikult tõstsid selts ja rohelised sel puhul kära. Abilinnapea väidab vastu, et linnavalitsuses ei ole viiemeetristest kärbitud tüvedest kordagi juttu olnud, rääkimata mingitest otsustest või kavadest.

Tegelikult võib mõlemal õigus olla. Supilinna Seltsi inimesed on rääkinud linnaametnikega (isegi abilinnapea Margus Hanson tunnistab leheloos, et arutelusid on olnud), abilinnapea Tamm aga peab tõenäoliselt silmas linnavalitsust kui linnapea ja abilinnapeade kogumit, kus nende aruteludega nii kaugele pole ehk tõesti jõutud.

Ja just sellest lähtuvalt, et nemad linnavalitsuses pole veel arutanud, rääkimata otsusest, üritabki abilinnapea Tamm kehtestada reegleid: vaielda tuleb tema meelest õigel ajal, õiges kohas ja õiges vormis.
Ei, ei ja veel kord ei.

Abilinnapea ei tohi hakata kehtestama reegleid, millal linnavalitsuses arutusel olevate asjade üle võib vaielda. Seda võib kogu aeg, ka siis, kui linnavalitsuses ja selle osakondades liiguvad veel ainuüksi mõtted. Ka nende mõtete üle tohib vaielda ja peabki vaidlema.

Vastupidisel juhul võib ka noorele abilinnapeale järjest enam külge hakata vildakas põhimõte: praegu veel otsust pole, seega on vara vaielda; kui aga otsus on tehtud, siis on juba hilja vaielda...
Ja õigupoolest, miks arvab abilinnapea Tamm, et Supilinna Selts hakkas vaidlema valel ajal, vales kohas ja vales vormis (nii on välja loetav tema eilsest arvamusloost «Enne kaalutlemist on vara rääkida mootorsaest»).

Selts kuulis, et linnavalitsuse osakondades on arutatud papliallee köndistamist (õige aeg oma arvamust avaldada!), saatis oma pöördumise linnavalitsusele ja -volikogule ning arvamusloo ajalehte (õige koht ja õige vorm ka!).

Abilinnapea püüd sildistada Supilinna Seltsi arvamusi, nagu need oleksid «dekonstruktiivsed mõtteavaldused, mis on ajendatud isiklikest ambitsioonidest või lihtsalt soovist silma paista», sunnib küll arvama, et millegipärast abilinnapea Raimond Tamm kardab avalikke vaidlusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles