Lumeteisalduse mahud Tartus ületavad eelnevaid talvi kordades

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumekoristus Tartus. Pildil lumehunnikud Lõunakeskuse juures.
Lumekoristus Tartus. Pildil lumehunnikud Lõunakeskuse juures. Foto: Margus Ansu

Tänavuse talvega on Tartust välja veetud ja teise kohta tõstetud umbes 70 000 kuupmeetrit lund. Pool talve on alles ees, kuid juba praegu ületab see kogus möödunud talvede keskmisi üle viie korra.



Viimasel 14 talvel on väljaveetud lumekogus ulatunud keskmiselt 13 000 kuupmeetrini. Varasem rekord pärineb 1998/99. aastast, mil kogu talve jooksul veeti välja 40 047 kuupmeetrit lund, vahendas linnavalitsus.

«Praeguseks on välja veetud ja teisaldatud juba 70 000 kuupmeetrit, aga pool talve on veel ees ja töö käib täie hooga edasi,» kommenteeris tänavust olukorda linnapuhastusteenistuse juhataja Madis Tammeorg. Tavaliste talvede keskmiselt paarikümnesentimeetrise lumekihi asemel sadas tänavu Tartus maha kokku 60 sentimeetrit lund, mis on tinginud lume väljaveo vajaduse nii pea- kui kõrvaltänavatelt.

«Esimeses etapis oleme lund vedanud või teisaldanud koolide ja lasteasutuste ümbrusest, bussiliiklusega tänavatelt, ülekäigukohtadelt, bussipeatustest ja ristmikelt,» selgitas abilinnapea Margus Hanson.

Laiemaks lükatakse nii pea- kui kõrvaltänavaid, esmajärjekorras liiklustihedamaid kohti, kus lume alt väljasulanud teemärgistus võib tekitada ohtlikke olukordi, lisas abilinnapea.

Ehkki töö käib 24 tundi ööpäevas, on tööjärg ees pikk ja korraga igale poole ei jõua. Loodame inimeste kannatlikkusele ja mõistvale suhtumisele, sest olud on tõesti erandlikud, lisas Hanson.

Kalluritega on tänavatelt seni ära veetud 44 070 kuupmeetrit lund. Umbes 26 000 kuupmeetrit lund on teisaldatud kuni 300 meetri kaugusele rootori, koppade, upitajate ja muu rasketehnikaga. Otseselt lumeveo ja teisaldamisega on linnas ametis neli upitajat, kuus suuremat koppa, kaks greiderit, üks rootor ja üks traktor K-700 ning 18 kallurit. Töö käib rohkem õhtu- ja öötundidel, mil liiklus väiksem.

Lume äraveole ja teisaldamisele on tänavu talvel kulunud 178 960 eurot ehk 2,8 miljonit krooni.

Linnas on valitud kuus suuremat platsi ehk lumeluhta, kuhu liigne lumi veetakse. Lund saab suuremates kogustes viia Mõisavahe bussipeatuse tagusel hoonestamata alal asuvale luhale, Ringteelt Arhitekti tänava poole jäävale alale ja K-Rauta ja Ringtee vahel asuvale alale.

Tänavutalvises lumeuputuses on teretulnud iga abikäsi. Paljud inimesed ja asutused on kasutanud linna poolt väljapakutud lumeladustamise võimalusi ja leidnud ise tehnika lume transportimiseks.

«Et lumeluhtasid võimalikult optimaalselt saaksime ära kasutada, palume kõigil lumeviijatel see võimalikult platsi tagumisse äärde hunnikutesse kuhjata, et see ei takistaks edasist lumevedu. Praegu kulub üsna palju tehnikat ja töövõimsust luhtadel lume teisaldamiseks,» lisas omakorda Madis Tammeorg.

Jätkuvalt palub linnavalitsus lumekoristuse tagamiseks linlastel võimalusel oma sõidukeid tänavatele mitte parkida. Majaomanikel, kel hoone katust puhastades kukub lumi tänavale, tuleb see endal ära koristada, lisas Tammeorg.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles