Tasuline parkimine hakkab käima teisiti

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu tasulises parkimisalas peab haagisega sõiduauto eest uuest aastast topelt maksma, nii auto kui haagise eest. Selline ettepanek on linnavõimude arutatavas uues parkimiseekirjas.
Tartu tasulises parkimisalas peab haagisega sõiduauto eest uuest aastast topelt maksma, nii auto kui haagise eest. Selline ettepanek on linnavõimude arutatavas uues parkimiseekirjas. Foto: Kristjan Teedema

Uuest aastast on tasulise parkimise hinnakiri eurodes, kuid see pole parkimiskorralduses kaugelt ainus muudatus, mis aasta vahetudes ees ootab.


Tartu plaanib uue liiklusseaduse jõustumiseks valmistudes mitut põhimõttelist muudatust kohalikus parkimismääruses, ettepanekud on heaks kiitnud linnavalitsus, volikogu arutab neid tuleval nädalal.

Nii näiteks tuleb uuest aastast hakata maksma ka haagise parkimise eest, sõltumata sellest, kas see on haagitud sõiduauto külge või seisab parklas eraldi. See tähendab, et käru sabas, tasulisel parkimisalal seistes tuleb maksta parkimise eest topelthinda.

Kergem elu

Tartu abilinnapea Margus Hanson nentis probleemi, kuhu asetada haagisel parkimise õigust tõendav dokument või parkimiskell.

See muudatus ei ole ainus. Elu teeb lihtsamaks, et uuest aastast ei pea mobiilpargitaval sõidukil olema selle kohta eraldi kleebist, infokaarti või teadet. Kontrolörid peavad igal juhul kontrollima, kas sõiduki eest on tasutud mobiiliga.

Uus on liiklusseadusele tuginev säte, mis annab avalikes tasulistes parkimiskohtades tasuta parkimise õiguse liikumispuudega juhile ja ka liikumispuudega või pimedat inimest teenindava sõiduki juhile, kui tal on sobiv parkimiskaart.

See kaart on seotud puudega inimesega, pole oluline, millise sõidukiga teda teenindatakse, ütles Tartu liikluskorraldusteenistuse spetsialist Martin Nelis.

Määrus täpsustab ka eksimuste eest karistamise korda. Maksimaalne viivis on 30,68 eurot. Soodusmäär on 15,34 eurot, see määratakse esmakordsel eksimisel, parkimisaja ületamisel kuni üks tund ja uudsena ka parkimistasu maksmisel väiksema määra järgi. Madalaimat viivist – 3,83 eurot – nõutakse SMS-parkimisel ebatäpselt sisestatud andmete korral või kui parkimisõigust andev dokument pole paigutatud nähtavale.

Uus raha, vana hind

Tasulise parkimise hind jääb endiseks, kuid on arvutatud eurodesse. Tund A-piirkonnas maksab 1,60 eurot, B-piirkonnas 0,64 eurot ja C-piirkonnas 0,32 eurot.

Linn jagas tasuta parkimislube 

Tartu linnavalitsus otsustas eelmisel nädalal tasuta parkimislubade jaotuse tulevaks aastaks. Teema on iga-aastane, kuid linnapea Urmas Kruuse sõnul välja antavate lubade arv väheneb ja see on üldine trend. Tõsi, tulevaks aastaks annab linn vaid kaks parkimisluba vähem kui tänavu. A-piirkonna lube tuleb 86 asemel 85 ja B-piirkonna lube 58 asemel 57.

Enim lube jagab linn linnavalitsuse ametnikele ja volikogule: 52 A-luba ja 23 B-luba.
Järgmine suurem parkimislubade saaja on Tartu Ülikool: kaheksa A-luba ja 29
B-luba.

Haridusministeerium saab uueks aastaks kaks A-luba, tänavu on üks A- ja teine B-piirkonna luba.

Maaülikoolile jätab linn kolm A-luba senise nelja asemel, põhjendades, et õppehooned on väljaspool kesklinna. Rahuldamata jättis linn halduskohtu taotluse saada A-luba ning ära võttis ta A-loa Tartu Elamuhalduse ASilt, leides, et äriühing ei peaks saama tasuta parkimisluba.

Mänguasjamuuseumil oli ehituse ajaks kaks B-luba, kuid nüüd saab parkida ka sisehoovis, asjaajamiseks jääb üks B-luba. Küll rahuldas linn Tartu Kultuurkapitali taotluse saada üks B-luba. (TPM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles