Juhtkiri: kampaania alaku aususest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimiskast
Valimiskast Foto: Elmo Riig / Sakala

Eelviimasel novembripäeval kuulutas vabariigi president välja riigikogu valimised tuleva aasta 6. märtsil. Kuigi viimastel kuudel on lakkamatult korrutatud, et tegelikult on valimised ehk siis vastav propaganda juba ammu alanud, alluvad kõik järgmised toimingud kindlale, seadusega sätestatud korrale, kuhu muu hulgas kuulub ka kandidaatide nimekirjade registreerimine.


Erakonna edu valimistel oleneb suuresti valijaskonnale esitatud kandidaatidest – nende tuntusest, senistest tegudest, usaldusväärsusest, aga miks mitte ka uudsusest ja värskusest.
Kandidaate valimisteks saab esitada 20. jaanuarini.

Enamikul Tartus kandideerivatel suurematel erakondadel eelmisel nädalal nimekirja veel koos polnud, küll aga osati öelda tuntuimaid kandideerijaid, samuti esinumbreid. Meie valimissüsteemi järgi oleneb kandidaadi riigikogusse pääsemine enamasti erakonna suvast ehk siis kandideerija kohast nimekirjas. Niisiis võib erakondade esikümnest juba paista tulevase riigikogu nägu (muidugi juhul, kui erakond ületab valimiskünnise).
Mida siis tartlane riigikogusse valituilt ootab? Eks ikka seda, et nad hakkaksid seal oma valimisprogrammides esitatud põhimõtete kohaselt tööle, oleksid tundlikud ühiskonnas esile kerkivate probleemide suhtes ja otsiksid/ leiaksid neile oma valijaskonnale soodsa lahenduse.

Mitte kuidagi ei pääse siin mööda «partidest» ehk neist, kes küll kandideerivad ja koguvad hääli, kuid riigikogusse tööle minna ei kavatse. Tartu Postimees on seda varemgi välja öelnud ja kordab veel: kes laseb end nimekirja panna, nimetades seda erakonna toetamiseks, kuid valituks osutuna loobub kohast riigikogus, on part, ei muud.

Praegu teada olevaist kandidaatidest tahaks ses suhtes selget vastust saada eelkõige linnapea Urmas Kruuselt, kes tõenäoliselt Reformierakonna esikümnesse kuuluvana peab otsustama, kas ta jätkab Tartus või läheb riigikokku valituna pealinna. Ja seda ausalt ka välja ütlema. Eks sama dilemma pea vaevama teist Tartu võimumeest, Keskerakonna ilmset esinumbrit Aadu Musta, kes kohalikel valimistel kandideerides loobus riigikogust. Kuidas siis nüüd?

Seni väljaöeldud esikümne nimedest uudsust paraku kuigivõrd ei paista. Alati võidukas Reformierakond läheb kindla peale vanade tegijatega: Laine Jänes, Margus Hanson, Hannes Astok jt, uueks huviäratajaks vaid Rait Maruste.

Tartus samuti populaarne olnud IRL  loodab tavakohaselt Tõnis Lukasele, Margus Tsahknale ja Peeter Tulvistele, sotsiaaldemokraadid meelitavad põlise autoriteedi Marju Lauristini ja mitu korda kandideerinud Heljo Pikhofiga. Rahvaliit pole oma nimesid veel avaldanud, rohelised on maininud esialgu vaid piirkonnajuhti Peep Mardistet.

Paar järgmist nädalat toovad selgust juurde ning võibolla tuuakse välja ka positiivselt üllatajaid. Peatselt algavalt valimiskampaanialt aga ootab Tartu Postimees sügavat sisu, asjatundlikke debatte, teravat kriitikat ja vahedat, ent soliidseks jäävat sõna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles