Uuring: internet ohustab enim Eesti lapsi

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poisid arvuti ees.
Poisid arvuti ees. Foto: TopFoto / SCANPIX

Täna avalikustab EU Kids Online'i uurimisvõrgustik järjekordse üle-Euroopalise laste internetikasutuse uuringu, millest selgub, et kõige rohkem ohtustab internet Euroopas just Eesti lapsi.


Iga kaheksas Euroopa laps on näinud võrgukeskkonnas midagi häirivat või on kogetu viinud nad lausa endast välja, selgub täna avaldatavast aruandest. Kogu Euroopat hõlmava uuringu tulemused põhinevad 23 000 noore ja nende vanematega läbi viidud intervjuudel, kirjutab Tartu Ülikooli veebileht..

Koguni 12 protsenti lastest tunnistas, et neil on olnud internetis kokkupuuteid seksuaalse või solvava sisuga sõnumitega ning see on neid häirinud.

TÜ meediauuringute professori ja EU Kids Online Eesti uurimisrühma juhi Veronika Kalmuse sõnul ilmnes, et kõige raskemini tulevad häiriva veebisisuga toime 9-16aastased lapsed. Uurijad soovitavad suunata edasise teavitustöö põhifookuse just noorematele vanuserühmadele.

Kõige rohkem on online-riske kogenud lapsi Eestis, Rootsis, Leedus ja Tšehhi Vabariigis, kõige vähem aga Itaalias, Portugalis ja Türgis. Eesti laste hulgas on erinevate riskidega kokku puutunuid üle 60 protsendi, veebikogemustest on olnud häiritud 25 protsenti noortest internetikasutajatest ehk kaks korda rohkem kui Euroopas keskmiselt.

«Nende näitajatega oleme paraku Euroopa tipus,» ütles Kalmus.

Uuringuaruanne «Riskid ja turvalisus internetis: Euroopa laste vaatenurk» on kättesaadav aadressil www.eukidsonline.net.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles