TEDx Tartu hakkab taas ideid eostama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin A. Noorkõiv.
Martin A. Noorkõiv. Foto: TPM

Mis juhtub, kui üks idee kohtub teisega? «Ideed seksivad ja saavad järglasi, panustades sellega kultuuri evolutsiooni,» vastas teadusajakirjanik Matt Ridley, maailmakuulsa konverentsi TED üks tänavusi esinejaid. 


20. novembril leiab Eestiski aset maailmas sadu miljoneid hullutanud suurkonverentsi TED vaimus kohalik üritus TEDx Tartu. «Konverentsi missioon on üks – levitada ideid, mis on levitamist väärt,» ütles ürituse peakorraldaja Martin A. Noorkõiv.

Konverentsi esinejatele on antud raske ülesanne pidada 18 minuti jooksul oma elu parim kõne. Näiteks Rainer Nõlvak räägib sellest, kuidas «Teeme ära!» tüüpi koristustalgud saaksid toimuda ühel ja samal päeval üle kogu maailma.

Raul Eamets jagab ideed, et Eesti võiks olla eesrindlikult täiesti sularahavaba riik, ja kanadalane Aron Solomon räägib globaalsest gümnaasiumist, mille õpilased vahetavad kolme aasta jooksul üheksa korda riiki, kus nad õpivad.  

Teadusest muusikani

Ligi kaheksatunnise konverentsipäeva jooksul näeb lavalaudadel 11 esinejat, kelle teemavaldkonnad ulatuvad teadusest, haridusest ja maailmaparandamisest disaini ning muusikani.

«Ei ole ühte läbivat teemat, vaid valdkonnad on põimunud ja see teebki TEDx-i paljude teiste konverentsidega võrreldes teistsuguseks,» ütles Noorkõiv.

«See on teada, et matemaatika ja muusika kohtumisel sünnivad hoopis teistsugused ideed kui matemaatika ja matemaatika kohtumisel,» lisas ta.

Kuigi konverentsi korraldavad vabatahtlikud noored, enamjaolt tudengid, ei ole Noorkõivu kinnitusel tegemist tudengikonverentsiga. «Osalised on läbilõige kõigist eluvaldkondadest, alates teadlastest ning lõpetades poliitikute ja ettevõtjatega,» märkis ta.   

Osalejaid mahub konverentsile Noorkõivu jutu järgi täpselt sada. «Vähemalt teist sama palju kui konverentsile pääseb, peab kahjuks ka ukse taha jääma,» nentis Noorkõiv, kuid ütles, et nägemata ei jää esinemised ühelgi huvilisel, sest ETV2 teeb konverentsist otseülekande.  

Jobs ja Gates

TEDx on Tartus teist, Eestis neljandat korda. Registreerimine novembrikuisele konverentsile kestab 18. oktoobrini ja rohkem teavet saab veebiküljelt www.tedxtartu.org.

Põhikonverentsi TED, millest TEDx Tartu on inspireeritud, peetakse kord aastas USAs Californias. Seal on esinenud näiteks Bill Clinton, Bill Gates, Steve Jobs, Al Gore, hulganisti maailmakuulsaid teadlasi ja Nobeli auhinna laureaate. Põhikonverentsil saab osaleda igal aastal tuhatkond inimest, kuid internetis on TEDi kõnesid (www.ted.com) vaadatud üle 300 miljoni korra.

Neile, kes tahavad maailmas miljoneid hullutanud pisikust osa saada, soovitab Tartus TEDx-i konverentsi korraldav Martin A. Noorkõiv vaadata alustuseks näiteks videot «Do schools kill creativity?» ehk kas koolid tapavad loovuse. «Pärast seda on huvi kindlasti ka teisi videoid vaadata,» lubas ta.

TEDx Tartu korraldajad loodavad, et peatse konverentsiga jätavad ka eestlased oma jälje ning Rainer Nõlvaku esinemine pannakse üles TED konverentsi põhilehele, kust seda saaksid huvi korral vaadata miljonid veebikülalised. «See oleks suurepärane mainekujundus Eestile,» nentis Noorkõiv. 

Mis on TEDx?

• TEDx on maailmakuulsa konverentsi TED formaati ja missiooni järgides korraldatud kohalik üritus, mis võimaldab pisut osa saada põhikonverentsi «ideed, mis väärivad jagamist»-vaimust.

• TEDx-i formaat loodi 2009. aastal ning nüüdseks on toimunud üle 700 ürituse umbes 80 riigis.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles