Erakonnad jätavad Tartu trumpkaardid veel varrukasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Disko pole oluline, punk on põhiline“ kontsert Pärnus. Tõnu Trubetsky.
“Disko pole oluline, punk on põhiline“ kontsert Pärnus. Tõnu Trubetsky. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Kui Reformierakond teatas Rait Maruste kandideerimisest Tartus ja Keskerakonnast on sama soovi avaldanud Tõnu Trubetsky, siis teised erakonnad ei soovi oma kaarte veel lauale lüüa.

2007. aasta riigikogu valimistel sai Reformierakond Tartus 34,5, Isamaa ja Res Publica Liit 21,2, Keskerakond 17, Sotsiaaldemokraadid 13,4 ja Eestimaa Rohelised 8 protsenti häältest. Reformierakonnas sai Laine Jänes 9 303, Hannes Astok 1 465 ja Silver Meikar 902 häält ja kuigi Jänese kandideerimispiirkond pole veel kindel, tuuakse linnapea Urmas Kruusele appi äsja poliitikasse astunud Maruste.

IRL testima ei hakka

Isamaa ja Res Publica Liidu Tartu juhatuse esimees Peeter Laurson ütles Postimees.ee’le, et võimalikke kandideerijaid on arutatud, kuid ta ei tahaks neid nimesid veel välja käia või spekuleerima hakata.

«Tuleme õigel ajal nimekirjaga välja ja ei hakka segadust külvama,» nentis Laurson, kelle sõnul on riigikogu valimistega tegeletud juba suvest.

Laursoni sõnul teevad nemadki Tartus kodukülastusi ja temagi on käinud üle 200 kodus.

«Niimoodi tekib väga hea pilt inimeste tänasest olukorrast ja saame tagasisidet, mida meist arvtakse,» sõnas Laurson. «Tulevikupoliitika võikski minna rohkem selliseks, et kohtuks rohkem otse rahvaga ja mitte ainult läbi reklaamibrošüüride.»

Isamaa ja Res Publica Liidus sai Tõnis Lukas 3 979, Peeter Tulviste 2 424 ja Margus Tsahkna 786 häält ning Laursoni sõnul on tõenäoline, et samad inimesed jätkavad Tartus.

«Ei hakka sellist testi tegema, et viskame ühe ja siis teise nime välja, et läbi meedia inimeste arvamust testida,» sõnas ta.

Rohelised ootavad hääletust

Erakonna Eestimaa Rohelised Tartu piirkonna esimees Peep Mardiste ütles Postimees.ee’le, et nende erakonnas toimub sisedemokraatia ja valimisnimekiri pannakse paika hääletusega.

«Paljud sätivad nimekirja paika juhatuse tasemel, kuid meil on võimatu ette ennustada, kes linna esinumbriks võib sattuda – mina olen üks kandidaatidest,» nentis Mardiste.

Eelmistel riigikogu valimistel sai erakonnas Eestimaa Rohelised Toomas Trapido 1 691, Peep Mardiste 466 ja Ain Raal 414 häält. Nendest Trapido liigub Mardiste sõnul tõenäoliselt Tallinna. Täpselt saab kõik paika aga novembri keskpaigas.

Mardiste hinnangul võib rahva arvamuse testimine küll kasulik olla, et millist rõõmu või pahameelt üks või teine nimi tekitav.

«Sellest võib poliittehnoliigiliselt aru saada, kuid teine küsimus on, et mis moel reastatakse,» sõnas ta. «Meie ei pea õigeks nimedega spekuleerida, see oleks meie enda liikmete petmine.»

Sotsid ootavad uut juhti

Postimees.ee’ga rääkinud Sotsiaaldemokraatliku Erakonna Tartu piirkonna esimees Heljo Pikhof ütles, et Tartu olukorrast ja inimestest on parem rääkida pärast erakonna uue juhi valimisi.

Sotsiaaldemokraatlikus Erakonnas sai eelmistel riigikogu valimistel Heljo Pikhof 2 205, Mart Meri 2 144 ja Jarno Laur 583 häält.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles