Raamatukogu uus maja jääb veel pikalt unistuseks

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linnaraamatukogu vajaks kesklinna uut maja, kuid lähiaastail pole ehituseks raha, ja nüüd uurib linnavalitsus võimalusi leevendada raamatukogu ruumiprobleeme praeguses asukohas Kompanii tänavas.
Tartu linnaraamatukogu vajaks kesklinna uut maja, kuid lähiaastail pole ehituseks raha, ja nüüd uurib linnavalitsus võimalusi leevendada raamatukogu ruumiprobleeme praeguses asukohas Kompanii tänavas. Foto: Margus Ansu

Tartu linnaraamatukogu vajaks kesklinna uut maja, kuid lähiaastail pole ehituseks raha, ja nüüd uurib linnavalitsus võimalusi leevendada raamatukogu ruumiprobleeme praeguses asukohas Kompanii tänavas.

Linnavalitsuse liikmed ja ametnikud käisid raamatukogu olukorraga tutvumas esmaspäeval.

Linnapea Urmas Klaas ütles pärast arupidamist, et linn peab igal juhul vajalikuks, et kesklinna üldplaneeringus nähtaks ette koht raamatukogule. Raamatukogu uus maja ei saa aga väga kiiresti kerkida, sest linnal pole selleks raha ja selle tarvis ei ole raha paistmas ka Euroopa Liidu fondidest.

«Meie prioriteet on kindlasti põhikoolide renoveerimine,» sõnas Klaas.

Neljas korrus avatuks

Kuid on vaja astuda samme juba lähiajal, et raamatukogu ruumiprobleeme leevendada.

Klaas ütles, et raamatukogu koostöös linnavarade osakonnaga valmistab ette neljanda korruse eskiisi, kuidas see kohandada vajadustele vastavaks: et oleks rohkem ruumi, kus suhelda, ja teeninduspindu.

Tartu abilinnapea Tiia Teppan selgitas, et praegu on seal haldusruumid ja hoidlad. Samas sai raamatukogu enda käsutusse endised hariduse tugiteenuste keskuse ruumid, ühtekokku 200 ruutmeetrit.

Linnavarade osakond sai ülesande koostada raamatukogu lähiaastate ruumiprogramm ja lisada sinna vajalike investeeringute summad.

Klaas ütles, et jutt on viie aasta perspektiivist.

Lutsu raamatukogu direktor Asko Tamme ütles, et ruumikitsikus on raamatukogul endine, kõik põhjendused, mida aastate jooksul on uue raamatukogu ehitamise poolt välja öeldud, on alles.

«Raamatukogu ei funktsioneeri avaliku ruumina,» ütles Tamme. «Me töötame väga hea laenuraamatukoguna: meie näitajad on neli viiendikku Tallinna näitajatest, samal ajal kui inimesi on linnas neli korda vähem. Oleme ka suurejooneline kultuuriasutus, meil on aastas 500 üritust. Aga me ei muutu praeguses majas iialgi selleks toredaks kohaks, kuhu tulla, kus end arendada, saada paremaks inimeseks, kus end lihtsalt hästi tunda – teha seda, mille jaoks kultuuriasutused teatrid-kinod-galeriid on.»

Prioriteetide küsimus

Tamme ütles ka, et kohtumisest jäi tõdemus, et raamatukogu ehitamine on Tartu linnale endiselt liiga kallis. «Mina ütlen, et küsimus on raha jagamises ja prioriteetides. See, et on liiga kallis, on poliitikute otsus.»

Linnapea Klaas kinnitas, et Tartu linna oleks vaja sellist ajakohast kultuuri- ja kunstikeskust, kus oleks raamatukogul omad ruumid ja oleks osaliselt Tartu kunstimuuseum, kus oleksid ruumid, mida saaksid meie teised muuseumid vajaduse korral kasutada. «Tuleviku suund on  avalikkusele suunatud tegevust rohkem ühendada ja sünergiat tekitada,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles