Tartu linnal pole Emajõel võimu

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sisevete Saatkond ehk Tartu kesklinnas Kalevipoja kuju naabruses ankrus seisev vana praam.
Sisevete Saatkond ehk Tartu kesklinnas Kalevipoja kuju naabruses ankrus seisev vana praam. Foto: Margus Ansu

Pole viisakas, ligadi-logadi, pooleliolev – nii iseloomustasid Tartu linnaametnikud kesklinnas Emajões seisvat lodjaseltsi alust, kus juba mullu pidi tööle hakkama jõekohvik. Paraku pole linnal selle väljanägemise ega toimimise kohta midagi öelda. 

«Oleme lodjaseltsile mitu korda öelnud: palun viige selle rajatise väljanägemine Tartule sobivasse visuaalsesse vormi,» ütles Tartu linnapea Urmas Klaas. «Praegu pole välimus selline, et vaimustusest käsi plaksutada.»

MTÜ Emajõe Lodjaselts hakkas viimati Praagal piiripunktiks olnud vanast praamist hoone moodi asja ehitama Kalevipoja kuju naabruses Emajõel mullu juunis, töö tulemuseks pidi olema jõekohvik, mida pole. Nii seisab kesklinnas pooleliolev ehitis.  

Linnavalitsus ja linnapea aga ei saa lodjaseltsi käskida, et töö tuleb lõpetada, sest linnavalitsusel pole Emajõel, riigi avalikul veekogul võimu.

«Linn ei saa sellisele vees ulpivale asjale väljastada ehitus- ega kasutusluba, tegu on kaldaga ühendamata ehitisega, mis ei kuulu omavalitsuse pädevusse,» ütles Tartu linnaarhitekt Tõnis Arjus.

Ta selgitas, et kui see oleks uus kaldaga ühendamata ehitis, tuleks rajajal võtta projekteerimistingimused ja ehitusluba tehnilise järelevalve ametist. «Lodjaselts ei ehita aga midagi uut, nad rekonstrueerivad-laiendavad vana olemasolevat asja,» märkis Arjus. «Igal juhul on see vaid veeteede ameti asi.»

Kalevipoja juures seisva Sisevete Saatkonna nime kandva koha välisviimistulus on tõesti linnaisadele ja -emadele meelehärmi teinud, tõdes MTÜ Emajõe Lodjaselts juht Priit Jagomägi.

«Aga see pole linna territoorium,» ütles ta. «Emajõgi on riigi maa, kus keelab, käseb, poob ja laseb veeteede amet. Küsisime sealt luba ja saime selle. Linnaametnikel oli küll eriarvamus, aga mis laevad siin sõidavad ja mis värvi need on, pole nende asi.»

Jagomäe sõnul lõpevad kõik tööd Sisevete Saatkonna nime kandvas kohas juuli alguseks hansapäevadeks.

Pikemalt saab lugeda homsest Tartu Postimehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles