Pallaslane maalis ka sõja ajal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varmo Pirgi tööde hulgas ripub «Autoportree suitsuga» aastast 1944.
Varmo Pirgi tööde hulgas ripub «Autoportree suitsuga» aastast 1944. Foto: Margus Ansu

Kunstiühing Pallas avas Tartu linnamuuseumis näituse «Enne valguse vaheaega», mis koosneb Pallase koolitusega maalija Varmo Pirgi (1913–1980) Teise maailmasõja aegsest loomingust.


Praegune väljapanek kasvas selle koostaja Enn Lillemetsa sõnul sujuvalt välja linnamuuseumis eelmisel sügisel olnud näitusest «Lõpetamata Pallas». See oli koostatud nõnda, et tuletas meelde nende kunstnike tähelepanuväärset loomingut, kes eri põhjustel kunagi Pallast ei lõpetanud.

«Varmo Pirgi teosed tekitasid nii mõneski vaatajas erilist huvi,» märkis Lillemets. «Nüüd on võimalik näidata tema kujunemist kõrgtasemel maalijaks juba enne vangistamist 1945. aasta maikuus.»

Varmo Pirk sündis Smolenski kubermangus ja tuli koos perega Eestisse 1914. aastal. Ta õppis kunsti eri nimede all tegutsenud kõrgemas kunstikoolis Pallas 1938–1944 ning Tartu Riiklikus Kunstiinstituudis aastatel 1944 ja 1945.

Saksa okupatsiooni ajal pidas ta Postimehe illustraatori ametit ning joonistas ka teistele väljaannetele. Ta vabanes vangistusest Arhangelski oblastis aastal 1954, asus esialgu Tartusse ja siirdus 1958 Tallinna.

Väljapanekut «Enne valguse vaheaega. Varane Varmo Pirk. 1940–1946» saab linnamuuseumis (Narva mnt 23) vaadata 24. oktoobrini. (TPM)
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles