Valgete munade menupäevad

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Tartu turuhoones eile keskpäeval munamüüjate lettide taga pikki järjekordi ei vongelnud. «Pühad võtavad alles hoogu, suuremaks ostmiseks läheb neljapäeval,» selgitas Talleggi munade ja piimatoodetega kaup lev müüja Svetlana Štšelkunova (pildil). Varakult ülestõusmispühadeks ettevalmistusi teinud inimesed ostsid eile temalt korraga kaks-kolm karpi ehk 20–30 valget muna. «Praegu on hinnas ainult valged munad, pruune on ju halvem värvida,» märkis Svetlana Štšelkunova.

Kui tavaliselt müüb ta päevas 600– 800 muna, siis täna loodab ta, et kaubaks läheb kuni tuhat valget muna. Kodumaine linnuliha- ja kanamunatootja Tallegg teatas, et prognoosib ülestõusmispühadeks Eestis ja Lätis müüa ligi kaks miljonit valget kanamuna, millele lisandub ka mõõdukas kogus pruune mune. Ka Talleggi turundusjuht Triin Kõrgmaa kinnitas, et lihavõtete ajal lähevad ostjate hulgas hinda just valged munad, mida on lihtne värvida.

Lihavõtetele eelneval paaril nädalal müüb ettevõte tavapärasest kolm korda rohkem mune. Triin Kõrgmaa lisas, et Balti riikides on munatarbimine viimastel aastatel pidevalt suurenenud. Eesti rekord püstitati 2013. aastal: iga eestlane sõi aasta jooksul 214 muna (ligi 22 pakki), mis on 16 muna rohkem kui aastal 2012. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles