Vaatlejad nautisid suleliste tulva

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnade linnuvaatlusvõistlus. Pildil Tartus osalenud. Vasakult: Margus Ots, Mihkel Metslaid ja Uku Paal.
Linnade linnuvaatlusvõistlus. Pildil Tartus osalenud. Vasakult: Margus Ots, Mihkel Metslaid ja Uku Paal. Foto: Risto Mets

Varajane kevad on meelitanud Eestisse palju selliseid linnuliike, keda tavapäraselt märtsi viimasel nädalavahetusel siin ei kohta. Nii kujunes varasematest liigirohkemaks ka pühapäevane linnade linnuvaatlusvõistlus.

Nagu tavaks, algas vaatlus kell viis hommikul. Varajasel ajal on lootust kohata kakkusid ning see mitmel Tartus väljas olnud võistkonnal ka õnnestus. Kodukakk tegutses vähemalt neljas paigas. Lisaks nähti värbkakku ja kõrvukrätsu.

Aastatega välja kujunenud head linnuvaatluspaigad ei vedanud alt ka tänavu. Raadi kalmistu, Ihaste metsatukad ja Ravila tänava ots tõid vaatlejaile hea saagi. Suurepäraseks uueks vaatluskohaks on kujunenud aga uus Ihaste sild, kust avaneb vaade Emajõe luhtadele. Lisaks mujal linnas nähtule andis see vaatluskoht juurde kümmekond liiki, kellest põnevamad olid punapea-vart ja tuttvart.

Vaatlejate arvates Tartu sel korral haruldusi ei nähtud. Üllatuse pakkus taiti kohtamine, keda nii vara pole siin kunagi nähtud.

Mitu sellist liiki, kelle nägemine oli varasemate vaatluste põhjal tõenäoline, jäid sel korral üle lugemata. Nendeks olid teiste seas näiteks kanepilind, merikotkas, kanakull, aga ka musträhn. Valge-toonekurgki polnud veel Tartusse jõudnud, sookurgesid lendas aga küll.

Linnade linnuralli 14 aasta pikkuses ajaloos on kõrgeimad kohad rännanud tavaliselt mereäärsetesse linnadesse, ehkki ka Tartul on õnnestunud võita. Sel korral vaadeldi Emajõelinnas esialgsetel andmetel kokku 75 linnuliiki, mis tähistab Tartu uut rekordit selles võistluses. Vaatamata uuele rekordile Tartu poodiumile ei pääsenud. Pärnus nähti 88 linnuliiki, Tallinnas 82 ja Haapsalus 81 liiki.

Kokku loendati Eestimaal 116 looduslikku liiki sulelisi. Linnuhuvilisi käis väljas 115.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles