Seto raamatusari kuulub tänasest ametlikult maailma kauneimate hulka

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sarjas on seni ilmunud 10 köidet.
Sarjas on seni ilmunud 10 köidet. Foto: Kristjan Teedema

Maini-äärses Frankfurdis paiknev Stiftung Buchkunst (raamatukunsti sihtasutus) avalikustas täna oma veebilehel rahvusvahelise maailma parima kujundusega raamatute konkursi 14 parimat. Nende hulgas on Eesti raamatukujundaja Agnes Ratase kujundatud setokeelse kirjanduse sari «Seto kirävara», mis pälvis žüriilt aukirja.

Tänavuse võistluse peauhind Kuldne Kirjatäht (Goldene Letter) läks Belgiasse. Nagu ka eelmistel aastatel, anti lisaks peaauhinnale välja kuldmedal, kaks hõbemedalit ja viis pronksmedalit. Kokku said auhindu kümne riigi esindajad. 14 premeeritud töö põhjal ilmub kataloog.

Rahvusvahelise žürii hinnangul tõestab Agnes Ratase kujundatud setokeelne sari «raamatu võimet paremini kui mistahes muu meedium toetada kogukondlikku identiteeti ning säilitada immateriaalset kultuuripärandit».

Žürii oli tõeliselt rahvusvaheline: Peter Willberg (Inglismaa / Saksamaa), Vanessa van Dam (Holland), Lars Fuhre (Rootsi), Ivan Alexandrov (Venemaa), Valeria Bonin (Šveits), Anouk Pennel (Kanada) ja Demian Bern (Saksamaa / Prantsusmaa).

Seto Instituudi teates on kirjas, et preemiad antakse üle 13. märtsil Leipzigi raamatumessil. Stiftung Buchkunst on seda iga-aastast võistlust korraldanud 1963. aastast peale. Tegemist on suurima rahvusvahelise raamatukujunduskonkursiga maailmas.

Eestlastest on saanud samal võistlusel tunnustuse osaliseks Ivar Sakk, kelle kujundatud raamat «Aa kuni Zz. Tüpograafia ülevaatlik ajalugu» arvati 2013. aastal pronksmedali vääriliseks.

«Seto kirävara» sarja annab välja sihtasutus Seto Instituut jasee on kavandanud 13-köitelisena, seni on ilmunud trükist kümme köidet. Aasta tagasi valiti sari Eesti kauneimate raamatute võistlusel 2013. aasta 25 kauneima raamatu hulka.

Tänases Tartu Postimehes on artikkel kümnenda köite esitlusest reedel Eesti Rahva Muuseumi näitusemajas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles