Külmalinna küüslaugusupp pürib purki

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Idanev küüslauk.
Idanev küüslauk. Foto: Panther Media/Scanpix

Kui kõik katsetused lähevad korda, võivad huvilised mõne aja pärast leida poelettidelt purki pandud külmalinna küüslaugusuppi.


Selle retsepti mõtles kolm aastat tagasi Jõgeval peetavaks küüslaugufestivaliks välja Virge Mitt, kinnitas festivali peakorraldaja Aimar Pihlak. «See supp on meil väga hea ja nõutud, pakutud on seda teiste seas ka tuntud sportlastele ja presidendile.»

Täna kirjutasid Jõgeva linnapea Kalmer Lain, AS Põltsamaa Felix juhataja Anti Orav ja küüslaugufestivali peakorraldaja Aimar Pihlak alla ühiste kavatsuste kokkuleppele, millega soovitakse arendada uusi küüslaugutooteid ning tõsta Eesti tarbija teadlikkust küüslaugust kui tervislikust köögiviljast.

Ühtlasi alustab Põltsamaa Felix oma köögis katsetusi, et Mitti retsepti järgi valminud «Külmalinna  küüslaugusupp» jõuaks ka purki ning seeläbi laiema publikuni.

Supp on valmistatud traditsioonilistest komponentidest nagu küüslauk, tomat, sibul, hakkliha ja porgand. Retsept nõuab aga pikemat katsetustööd, et kontrollida, kas supi maitseomadused säilivad ka purgis. Põltsamaa Felixi juhi Anti Orava sõnul on kavas arendada lisaks supile edaspidi välja teisigi küüslaugutooteid.

Teravamaitselised üllatused

Kui varem on Jõgeva küüslaugufestivalide publikut üllatanud nii küüslaugujäätis kui küüslaugušokolaad, siis tänavune aasta on uudistoodete poolest veelgi rikkam.

Nii on saadaval näiteks küüslauguõlu, küüslaugukohv ja küüslauguviin, rääkis peakorraldaja. Pihlaku sõnutsi tuleb aga kangevõitu köögivilja mekkimisega säilitada kainet mõistust. «Parem valida välja mõned tooted, mida kindlasti proovida tahate. Kõiki proovides ei pruugi magu vastu pidada.»

Kolmandat korda peetav üsna isemoodi festival on tublisti kasvanud. Enam kui 100 müüjat on juba oma arve tasunud ja kindlalt kohal, lubas Pihlak.

Laadaplatsilt aga Matrioškasid ja võlts-Seiko kellasid osta ei saa, kuna kaubelda tohib rangelt vaid Eesti päritolu toodanguga. Seevastu on saadaval kodumaiste põllumeeste ja käsitöömeistrite kaup.

Publiku meelt lahutavad kodumaised muusikud ning ka üks esineja Aafrikast, kes kannab nime Joel Sebunjo. Valitakse kaunimat küüslaugukübarat ning aset leiab suurima küüslaugu konkurss.

Küüslauk läheb kallimaks

Kõneldes suuremate köögiviljatootjatega on Pihlak kuulnud, et kuiva suve tõttu pole sel sügisel põllult head saaki loota. See ajab aga küüslaugu hinna lakke. «Talvel võib hind minna veel kallimaks, eriti kui saabuvad gripiviirused,» oletas Pihlak.

Et talveks paremini valmis olla, saab vajaliku küüslaugukoguse soetada ka festivalilt. Küüslaugupidu peetakse Jõgeval laupäeval, 28. augustil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles