Tartu ülikool kuulub tärkava Euroopa ja Kesk-Aasia ülikoolide pingereas esiviisikusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli peahoone
Tartu Ülikooli peahoone Foto: Margus Ansu

Täna avalikustatud maailma ühe suurima ülikoolide pingerea QS World University Rankings andmetel on Tartu ülikool tärkava Euroopa ja Kesk-Aasia regiooni ülikoolide seas ülikõrgel viiendal positsioonil, teatab Tartu ülikool.

"Nii kõrge koht on suur tunnustus Tartu ülikoolile tervikuna, kinnitus siin tehtava teadustöö ja õppe kõrgest tasemest. On hea meel tõdeda, et oleme kiiresti arenevate ülikoolide ja kõrgharidusmaastikuga riikide seas väga hinnatud," kommenteeris uudist Tartu ülikooli rahvusvahelise koostöö juht Reesi Lepa. 

QS reastas tärkava Euroopa ja Kesk-Aasia regiooni sada parimat ülikooli esmakordselt.

Värskes ülikoolide edetabelis on esikohal M. V. Lomonossovi nimeline Moskva riiklik ülikool. Teist ja kolmandat positsiooni jagavad Karli ülikool Prahas ja Novosibirski riiklik ülikool. Neljandat kohta hoiab Varssavi ülikool ning 5.-6. positsioonil on Tartu ülikool ja Tšehhi tehnikaülikool Prahas.

QS-i uuringute juhi Ben Sowteri sõnul on tärkava Euroopa ja Kesk-Aasia ülikoolid lisamas sügavust kogu maailma kõrgharidusmaastikku. "Nad ei konkureeri enam ainult rahvuslikul tasandil, vaid juhivad globaalselt innovatsiooni ja turundavad oma tugevusi nagu ei kunagi varem, muutudes sellega noorte seas aina atraktiivsemaks," ütles Sowter.

Edetabeli koostamiseks analüüsiti 368 ülikooli 30 riigist, millest 18 riigi kõrgkoolid jõudsid pingeritta. Baltimaadest pääses edetabelisse neli Leedu, kolm Läti ja kaks Eesti ülikooli. Eesti ülikoolidest on edetabelis esindatud ka Tallinna tehnikaülikool (26. koht).

Edetabeli koostamisel arvestab QS akadeemiliste juhtfiguuride ja kõrgkoolijuhtide küsitlust, üliõpilaste ja õppejõudude suhtarvu, ülikooli kui tööandjat, teaduspublikatsioonide mõjukust, välisõppejõudude ja -tudengite osakaalu.

Tänavu septembris avalikustas QS kogu maailma ülikoolide värske pingerea, kus Tartu ülikool oli rekordkõrgel, 379. positsioonil.

Lisaks üldpingerea koostamisele reastab QS maailma ülikoole viies suures teadusvaldkonnas, millest Tartu ülikool on esindatud kahes valdkonnas: humanitaarteadustes jagab ülikool 302. kohta ja sotsiaalteadustes 394. kohta. Samuti järjestab QS parimaid ülikoole 30 erialal, millest Eesti on edetabelis kolmega: kõrgeimal positsioonil (51-100) püsib Tartu Ülikooli kommunikatsiooni- ja meediauuringute eriala, nüüdiskeeltes ning ajaloos ja arheoloogias paigutub Tartu Ülikool vahemikku 151-200.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles