Esmaspäeva kommentaar. Vahur Kalmre: püüa tuult väljal

Vahur Kalmre
, Postimees/Tartu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Postimehe vanemtoimetaja Vahur Kalmre.
Tartu Postimehe vanemtoimetaja Vahur Kalmre. Foto: Margus Ansu / Postimees

Mõtlen vastutusest.

Eelmisel nädalal avaldas Tartu Postimees kaks seda teemat puudutavat tähelepanuväärset materjali: teisipäevase lehe esiküljel ilmusid miks ja meenutused Riia mäe väljaku lõppematu ehitamise teemal ning reedeses intervjuus seletas abilinnapea Jarno Laur lahti kriisi linnavalitsuse arhitektuuri- ja ehituse osakonnas.

Mõlemaid teemasid seob vastutus. Vastutus oma tegude eest.

Kaheksa aastat pärast Riia mäe väljaku ametlikku avamist tuli nüüd reporteril küsida, miks ei põle seal valgustid. Ja kuulda vastust, et kaablid on omadega läbi ning et tegelikult pole neid valgusteid sinna üldsegi vaja. 

Kui see oleks esimene küsimine Riia mäe kohta, siis ei oleks sellest mõtet numbrit teha.

Paraku on ajaleht pidanud taolisi küsimusi – küll hilinenud tööde kohta, küll lammutatava betoontrepi, küll valgustite, küll pidevalt kuivana seisva purskkaevu kohta – linnavalitsusele esitama kõik need järgnevad aastad alates 2006ndast, mil väljak avati. Seega võib üsna veendunult öelda, et üle nelja miljoni krooni maksma läinud väljaku ehitus on ebaõnnestunud. Kes selle eest vastutab?

2006. aasta septembris vahendas ajaleht tookordse linnapea Laine Jänese (nüüd Randjärv) sõnu avamiselt, et hoolimata platsi ümbritsevast tihedast liiklusest saab väljakust loodetavasti Tartu visiitkaart ... Ei ole saanud. Laine Jänes (nüüd Randjärv) on Tartu linnavalitsuse tolmu ammu jalgadelt pühkinud, kuid vastutus jäi kusagile Tartusse maha.

Pärast seda, kui Oa tänava majaehituse skandaal viis ametist linnavalitsuse arhitektuuri- ja ehituse osakonna eelmise juhi, pani linnavalitsus seda osakonda juhtima järgmise inimese, Andrus Mäesepa. Juba ametisse nimetamisel tõusis päevakorda teema, et uuel juhil pole erialast kõrgharidust ega vajalikku juhtimiskogemust. Sellest hoolimata panid tookordne linnapea Urmas Kruuse ja abilinnapea Raimond Tamm uue juhi ametisse.

Mis edasi järgnes, sellega on tähelepanelik lehelugeja ilmselt kursis. Arhitektuuri- ja ehituse osakonna töötajad sisuliselt keeldusid uue juhatajaga koos töötamast, kohati hakkasid lausa vastu töötama. Kõik viis selleni, et värske juhi lahkuma sundimiseks läks linnavalitsusel vaja lausa distsiplinaarmenetlust.

Menetluse käigus sai aga linnavalitsuselegi selgeks – seda tunnistas ka reedeses intervjuus nüüd seda valdkonda kureeriv sotsist abilinnapea Jarno Laur -, et kriis selles osakonnas on palju pikem kui see lühikene viimase juhi juhtimisaeg. Kes selle kriisi ja viimase aasta segaduse eest vastutab? Urmas Kruuse ja Raimond Tamm on Tartu linnavalitsuse tolmu juba mõni aeg tagasi jalgadelt pühkinud, kuid vastutus jäi kusagile Tartusse maha.

Kus see vastus siis siin Tartus on?

Varem oleksin osanud sellele küsimusele vastata, vähemalt oleksin tahtnud näpuga näidata, kus minu meelest see vastutus paikneb, kuid nüüd olen selles järjest enam hakanud kahtlema. Tegelikult küll mitte kahtlema selles, kus see vastutus peaks minu arvates olema, kuid kahtlema selles, kas seda seal enam üldsegi on.

Kõigil nendel poliitikutel, keda siin kommentaaris olen seoses vastutusega nimetanud, on enda nime järel sulgudes organisatsiooni nimi. See on erakond. Laine Jänes (Reformierakond). Urmas Kruuse (Reformierakond). Raimond Tamm (Reformierakond). (Sotsiaaldemokraat Jarno Laur ei puutu hetkel asjasse, tema ei ole olnud varasemate otsustamiste juures, tema on praegu lahendaja, tema vastutus alles kasvab).

Varem ma arvasin kindlalt ja selgelt, et kui isikud vahetuvad – ja need vahetuvad poliitikas, ja kohalikuski poliitikas, paratamatult -, siis erakond vastutab edasi.

Ehk siis ..., kuigi nimetatud linnapead Jänes ja Kruuse ning abilinnapea Tamm on Tartu linnavalitsuse tolmu oma jalgadelt pühkinud, on Reformierakond endiselt siin, isegi endiselt võimul. Järelikult peab Reformierakond kandma vastutust nii kulutatud raha eest vigase Riia mäe väljaku puhul kui ka pika kriisi eest linnavalitsuse arhitektuuri- ja ehituse osakonnas. Nii peaks olema, sest teisiti ei ole ju võimalik ...

Kas tõesti proovin ma jätkuvalt püüda tuult väljal ...

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles